petak, 21. travnja 2023.

NEBO NAKON OLUJE, Sabaa Tahir

Izdavač: Lumen, 2021.
4. dio serijala Žar u pepelu
[eng. A sky beyond the storm]
Prijevod: Ana Josić

Kad vjerno pratiš neki serijal, koji je sa svakim novim nastavkom sve napetiji i napetiji, na korak do finala očekuješ nešto zbilja wow! Grand finale. Epsku bitku dobra i zla. Oluju svih oluja.

Oluja koja se postepeno formirala u prethodne tri knjige u ovoj je počela nesmiljeno harati. Mračitelj je u velikom pohodu, njegovi džinovi, uz pomoć vojske Keris Veturie, pale i uništavaju sve pred sobom. Pobunjenicima i ostatku Carstva koje je još odano Caru, odnosno Heleni, carevoj Krvosljednici, sve je teže odupirati se i opstajati u sve češćim i bespoštednijim bitkama. Davno izrečeno proročanstvo o kraju svega što postoji na rubu je ostvarivanja.

Ipak, junaci ove tetralogije još se bore i ne odustaju. Laia, Helena, pa čak i Elias, ograničen svojim novim položajem Banu-al-Mautha, uporno pružaju otpor Mračitelju i vjeruju u svoju konačnu pobjedu. A sukob svih sukoba sve je bliže...

Ovaj me serijal zarobio kao malokoji prije njega, i doista me oduševio. Kroz sve tri prethodne knjige ova se priča granala, rasla zajedno s likovima i bivala sve zanimljivija i sve neizvjesnija. I evo nas tu, tren prije oluje.

Suprotno mojim očekivanjima, u ovoj je knjizi tempo radnje puno sporiji no što je to bio u ranijim nastavcima. Napetost koja se akumulirala i dovela do ove knjige nekako je zastala i prestala bujati, i sve je utihnulo baš kao da je doista došlo neko zatišje prije oluje koja se očekuje svaki čas. Ta oluja ovdje doista i stigne, no potom i prođe - doslovno - u samo par stranica. Malo me ošamutila ta posljednja bitka, tako kratka i tako... lagana? Ne znam kako bih to bolje objasnila, ali, kada, primjerice, igraš neku igricu, i boriš se sa sve žešćim i žešćim neprijateljima, znajući da te na zadnjem levelu čeka onaj najžešći, 'big boss', do kojeg jedva dođeš i - onda ga poraziš samo tako - nekako ti nije jasno što se to tu sad dogodilo. Je li to - to?

Da, kraj je malo antiklimaktičan, da tako to kažem.

Priča je, ipak, dobila svoj zasluženi kraj, a taj kraj nije bio bez ozbiljnih posljedica. Laia, Elias, i pogotovo Helena, stavili su sve na kocku i dali sve od sebe kako bi porazili Mračitelja i spasili svijet. Puno su toga riskirali, puno toga izgubili, puno ožiljaka putem skupili. Helena, moj omiljeni lik, je u ovom ruskom ruletu definitivno najgore prošla. (Zašto mrziš Helenu, Sabaa? Zašto joj ne daš ni trunčicu predaha?) :/

Rast likova kroz ovaj serijal baš je jako vidljiv, i jedan je od najboljih uopće. Sabaa Tahir odradila je fantastičan posao s njihovom karakterizacijom. Ono što joj je bio motiv kod pisanja ove, posljednje knjige tetralogije, kako je rekla u jednom intervjuu, je kroz knjigu prikazati kako je cijena rata uvijek previsoka, kakva god ona bila. Uvijek će biti nekoga tko će patiti. No, uvijek će biti i nade, a to je također ovdje, i to baš u onim najbeznadnijim trenucima, izvrsno prikazano.

Arapska i islamska mitologija, i sva fantastična bića i magija koja iz nje proizlaze, dobili su svoje upečatljivo mjesto u žanru fantastične književnosti, a ovaj se serijal pridružuje onim najboljima koji to mjesto zauzimaju. Svijet koji je Sabaa Tahir ovdje izgradila ostat će s nama još dugo nakon čitanja.

Unatoč tome što posljednja knjiga nije baš posve opravdala očekivanja u smislu tog velikog finala koje smo svi nestrpljivo čekali, ovo je definitivno serijal kojeg niti jedan ljubitelj fantastike ne bi smio zaobići. Sabaa Tahir već je postala autorica čije se knjige željno iščekuju, a sa svakom idućom, sigurna sam, samo će potvrđivati taj svoj status. 

__________________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3MYTFUI