utorak, 3. studenoga 2015.

ISTINA I DRUGE LAŽI, Sascha Arango

Izdavač: Znanje, 2015.
[njem. Die Wahrheit und andere Lügen]


Henry je čovjek koji ima sve što je od života htio. Uspješan i hvaljen pisac, svojim se pisanjem obogatio, u sretnom je braku, a u slobodno se vrijeme zabavlja s ljubavnicom. Henry uživa u svom životu takvom kakav je i ne želi ga mijenjati. No, kada mu ljubavnica obznani da je trudna i da očekuje od njega da napusti svoju suprugu i oženi se njome, Henryu će to malo poremetiti planove. 

Svaki problem ima rješenje, ali rješenja su ponekad dugotrajna i zahtjevaju podosta truda, a Henry je više sklon uklanjanju svojih problema nego njihovom rješavanju. Zato, kad mu ljubavnica obznani za njega neugodnu vijest, Henry je se jednostavno odluči riješiti. Na njegovu žalost, jednostavno uklanjanje problema na kraju se pretvori u ogromnu pogrešku, koja bi Henrya mogla stajati svega i potpuno mu uništiti život...

Ovaj nesvakidašnji psihološki triler pisan je najvećim dijelom iz kuta gledanja jednog ubojice i prevaranta, i nekako je neuobičajeno zabavan, na neki crnohumorni način.

Henry kakvog upoznamo na početku romana ubrzo se ispostavi da je tek privid osobe kakva on ustvari jest, puno je toga skriveno ispod površine njegovog lika. Postupno doznajemo više o njemu samome i bolje ga upoznajemo, kao i ostale likove koji su prisutni u njegovom životu, ali koji su ipak tek nevažni sateliti koji se okreću oko sile koja ih sve privlači, a to je sam Henry.

Henryev lik je u biti negativac, ali mi je on svejedno nekako bio simpatičan, nisam se mogla natjerati da ga gledam u drugačijem svjetlu. Da, on je oportunist, i ljigavac, i varalica, i spreman na sve da održi svoj život u stanju u kakvom ga želi, ali također je vrlo snalažljiv i pametan i ima neku karizmu kojoj se teško oduprijeti, tako da što god da učini i koliko god to bilo grozno, nekako nisam mogla prestati navijati za njega da se ipak izvuče.

Radnja romana je napeta i nepredvidiva, nemoguće je pogoditi što će se sljedeće desiti, a kamoli predvidjeti kako će cijela priča završiti. Koncept pisanja neodoljivo podsjeća na 'Nestalu' Gillian Flynn, iako je ovaj roman možda za nijansu manje kompleksan i razlikuje se u tome što Henry, za razliku od Amy iz 'Nestale', niti jedan svoj postupak nije unaprijed isplanirao, već su njegove reakcije više impulsne: on rješava probleme s kojima se suočava jedan po jedan, rješenjima koja mu u tom trenutku padnu na pamet. Pri tome on ni u jednom trenutku ne dopušta da panika koju iznutra osjeća izbije na površinu.

Čitav je roman u biti tek Henryev hod po rubu, na kojem on vješto balansira između opasnosti da bude uhvaćen i mogućnosti da se nekažnjeno izvuče iz svega. Pri tome će vam od svake opasnosti koja taj njegov hod poljulja zastati dah, pri svakom izbjegnutom 'metku' ćete odahnuti i biti zapanjeni vještinom kojom je Henry taj 'metak' izbjegao, a povremeno ćete jednostavno morati i zapljeskati genijalnosti Henryeva uma koja ga baš svaki put iz svake situacije izvuče neokrznutog.

Jako je zanimljivo čitati o tome kako funkcionira um jednog prevaranta i ubojice, još više stoga što Henry nije klasičan psihopat i/ili sociopat serijski ubojica na kakve smo navikli nailaziti u romanima ovog žanra, već je on jednostavno oportunist koji će samo iskoristiti dane mu prilike da svoj život učini jednako lagodnim i ugodnim kakav je bio i do sada, bez obzira kojim se i kakvim metodama u tu svrhu morao poslužiti.

Ovo je jedan od boljih trilera koje sam ove godine pročitala, kojeg bih bez ikakve sumnje svrstala i među najbolja ostvarenja ovog žanra općenito. Istina je u ovom romanu to da su laži svuda oko nas, da je i sama istina ponekad tek neki oblik neke druge laži, a doći do one izvorne istine ispod svih tih laži posao je s punim radnim vremenom. Pročitajte ovu knjigu i otkrijte je li taj posao možda stvoren baš za vas.