nedjelja, 1. ožujka 2020.

TRAGOVI RATA, Gareth L. Powell

Izdavač: Hangar 7, 2019.
1. dio trilogije Tinjajući rat
[eng. Embers of war]
Prijevod: Igor Rendić


"Space. The final frontier."

Ne, ovo nisu putovanja svemirskog broda Enterprise, već teške krstarice klase 'Grabežljivac' Kuje Nevaljalke. No misije Nevaljalke i Enterprisea u nekim su elementima slične: dok Enterprise hrabro ide 'where no man has gone before', Kuja Nevaljalka hrabro ide onamo kamo nitko drugi ne želi ići - u misije spašavanja preživjelih nakon nesreća ili teških bitaka.

U svojim borbenim danima, Kuja Nevaljalka svjedočila je krvavom okončanju jednog krvavog rata, koji je završen genocidom. Pokušavajući se iskupiti, Nevaljalka stupa u službu Spasilačke kuće - organizacije koja spašava brodove i njihove posade kada i jedni i drugi upadnu u (često kobnu) nevolju.

Nevaljalka je svjesni brod - njenu matricu ne čini samo tehnologija, već i dijelovi organskog živčanog sustava. Ne možemo reći da baš osjeća kao ljudi, ali njeni je sastavni dijelovi čine jedinstvenom cjelinom koja nadmašuje sve ljudske i vanzemaljske likove u ovoj priči. Nevaljalka je sjajan lik, a i ime joj sjajno pristaje: zabavna je i spremna na pokoju nepodoštinu, kad zatreba. :)

U vremenu nakon rata, Nevaljalka i njena posada, na čelu s kapetanicom Sal Konstanz, hrabro kroče iz jedne spasilačke misije u drugu. A onda dobiju zadatak priteći u pomoć brodu koji je upao u nevolju u sustavu nad kojim se mnoge strane koškaju za prevlast. Istovremeno, zadatak da stigne do istog broda dobiva i Ashton Childe, špijun na obližnjem planetu, kojem je prioritet pronaći zagonetnu pjesnikinju Onu Sudak, koja se navodno nalazi na brodu. Nevaljalkina posada igrom se slučaja tako poveća za par članova, a svi oni zajedno uletjet će u nešto što je mnogo više od (jednostavne) misije spašavanja.

Rat je tek završio. Sprema li se upravo započeti novi?

Gareth L. Powell napisao je živopisnu svemirsku operu, ispunjenu svime onime što jednu svemirsku operu čini onime što ona jest: međuzvjezdanim putovanjima, avanturama, kao i neizbježnim dozama melodrame; ali je naglasak priče stavio na malo dublja promišljanja o posljedicama rata i mogućnostima za iskupljenje. Iako je onaj rat s početka priče doista završio - na koliko god krvav i brutalan način to bilo - čitajući, nisam imala dojam da je to doista tako. Rat je cijelo vrijeme tu, u sjećanjima, u posljedicama, u nespokoju koji čitavo vrijeme vlada, što stvara dojam da rat nije zapravo završio, već mu se samo smanjio intenzitet. Više ne gori, nego tek tinja. (Hence the trilogy title, hmm?)

Osim Kuje Nevaljalke, ovdje ćete upoznati nekoliko doista zanimljivih likova, od kojih svaki za sobom vuče neka svoja žaljenja i želje za iskupljenjem. Neki od njih nisu baš posve iskoristili svoj karakterni potencijal, ali pretpostavljam da će za to biti vremena u nastavku trilogije. Nevaljalka mi je svakako najdraži lik u ovoj priči, nisam očekivala da mi se lik jednog bivšeg borbenog broda može toliko svidjeti.

Sama priča je brza, vrvi akcijom, zabavna je i okuplja skupinu likova koji se međusobno drže poprilično rezervirano, a opet čine jednu dobro funkcionirajuću ekipu. Kod romana ovog žanra nije puno potrebno da me doista oduševe, uvijek ih s guštom gutam. Tako sam i ovog. :D Bit će zanimljivo vidjeti kako će se priča dalje razvijati. Svakako ću ju nastaviti čitati!

_____________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2wenxqN