ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.

GOTOV, Thomas Enger

Izdavač: Fokus, 2021.
5. roman o Henningu Juulu
[norv. Banesår
Prijevod: Igor Rendić

Kroz četiri je romana Henning Juul revno obavljao svoj posao istraživačkog novinara, raskrinkavajući zločine i otkrivajući mračne tajne norveškog kriminalističkog podzemlja. A sa svakim riješenim slučajem, uspijevao je zagrepsti još malo dublje u vlastiti slučaj, onaj kojega je najviše želio i riješiti: pronalazak krivca za podmetanje požara u njegovom stanu, u kojem je smrtno stradao njegov sin Jonas.

U ovom, petom po redu, romanu, Henninga čeka još jedan neriješen slučaj, a njegova potraga za odgovorima koji se tiču Jonasove smrti dolazi svome kraju.

Thomas Enger, umjesto čuvanja cliffhangera za kraj, voli svoje romane njime započeti. Tako u početnoj sceni vidimo Henninga na rubu smrti, u potpuno bezizlaznoj situaciji. A onda nas čeka jedno užurbano i akcijom nabijeno putovanje kroz dane i sate koji su ovoj sceni prethodili, tijekom kojih cijelo vrijeme iščekujemo njen dolazak, ali s nadom u neki dodatni hint koji će nam reći da Henningova bezizlazna situacija ipak nije baš tako bezizlazna.

Da, itekako ćete gristi nokte čitajući ovaj, posljednji u nizu, roman o Henningu Juulu.

Požar u Henningovom stanu, Jonasova smrt i Henningovo uporno i neumorno traganje za počiniteljima pokrenuli su lavinu događaja tek djeliće kojih je Henning kroz protekla četiri romana uspio pohvatati. Ovdje, u završnom činu ove potrage, sve se konačno raspliće i dolazi na svoje. No, do trenutka konačne epifanije puno će se toga još dodatno zakomplicirati.

Ovaj je roman, što se radnje tiče, dosad najužurbaniji, najispunjeniji događajima i za Henninga najopasniji. Bezbroj je situacija iz kojih se Henning mora živ iščupati, bezbroj je potencijalnih (još nezamijećenih) neprijatelja za koje mora biti spreman. Klupko zločina koje se ovdje zapetljalo seže daleko u prošlost i u njega je upleteno jako puno ljudi, što prijatelja, što neprijatelja. Tko je na kojoj strani sada i gdje je ta nit koju treba povući da bi se sve konačno raspetljalo, Henningova je vječna misija - a ta bi ga misija mogla koštati i života.

Kratka poglavlja i neprestan rast napetosti radnje osiguravaju to da vam pažnja ni na sekundu ne silazi sa stranica ovog romana. Mrežu koju je kroz svih pet romana vješto pleo, Thomas Enger će, na kraju ovog, jednako vješto i rasplesti. Sva pitanja dobit će svoje odgovore i svi će kosturi konačno isplivati na površinu, neki od njih čak posve neočekivani.

Je li mi malo žao što je druženje s Henningom ovdje došlo svome kraju? I da i ne, jer, koliko god sam voljela čitati o Henningovim uzbudljivim istragama, toliko mi se sviđa i što je njegova priča dobila svoj smisleni i zasluženi kraj. Ako je itko zaslužio malo odmora od konstantnih pokušaja ubojstava i borbe za goli život, to je Henning.

Bio je potpuni užitak čitati ovaj serijal. Ako još niste, a volite skandinavske trilere kakve pišu Nesbø i Larsson, moja velika preporuka. 

_______________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3QJD4CR

Kako do kompletnog serijala: https://bit.ly/3QI26SX