nedjelja, 16. listopada 2022.

NEMIRNA KRV, Robert Galbraith

Izdavač: Mozaik knjiga, 2021.
5. roman o Cormoranu Strikeu
[eng. Troubled blood]
Prijevod: Mirna Čubranić

Svaki novi slučaj detektivske agencije Cormorana Strikea i Robin Ellacott sve je zamršeniji, opsežniji i teži no prethodni. Također, svaki je na svoj način specifičan. Tako je i ovaj put.

Kći voljene doktorice Margot Bamborough slučajno susretne Strikea prilikom njegova posjeta obitelji u Cornwallu te ga unajmi da istraži okolnosti nestanka njene majke, koja je jednog dana otišla s posla kako bi se našla na piću s prijateljicom - kamo nikada nije stigla - i nitko ju nakon toga više nikada nije vidio. Ono što je specifično kod ovog nestanka, i zbog čega će ovaj slučaj biti jako teško riješiti, činjenica je da se sve to dogodilo prije čak četrdeset godina.

Strike i Robin nikada dosada nisu još pokušali riješiti neki zastarjeli slučaj, pogotovo ne jedan otprije gotovo pola stoljeća. Slijediti tako stare tragove, pronaći svjedoke koji su možda još živi, ili barem njihove potomke, upoznati kakva je točno bila i odgonetnuti kamo je nestala Margot Bamborough, zahtjevni su zadaci kojima će se oboje istražitelja morati posve posvetiti, što će se - uz privatne probleme koje i Strike i Robin trenutno imaju, i uz ostale slučajeve na kojima im pomažu njihovi vanjski suradnici - pokazati kao velik izazov. Srećom, i Strike i Robin i više su nego dorasli izazovima.

Čak 972 stranice čine ovaj roman najopsežnijim romanom o Cormoranu Strikeu dosad. Pročitala sam ih, ipak, relativno brzo - jer Galbraithov način pisanja i općenito romani o Strikeu i Robin uvijek su mi vrlo zanimljivi i nevjerojatno pitki, unatoč tome što su i vrlo detaljni. Niti jedna od ovih gotovo tisuću stranica nije mi bila dosadna, i nije mi bila previše. Svaka je na svom mjestu.

Istraga nestanka Margot Bamborough i vremenski dugo traje: Strike i Robin dobili su godinu dana vremena da pokušaju odgonetnuti zamršeni niz događaja i ljudskih odnosa otprije četrdeset godina, i koliko god da se ta godina doimala kao mnogo vremena, to vrijeme nekako, dok čitate, i prebrzo iscuri.

Sviđa mi se to što ovaj roman ne opisuje samo istragu dvoje detektiva, već nam u biti daje uvid u to kako funkcionira jedna detektivska agencija, a sam rad na slučaju vrlo je, rekla bih, realno opisan: do tragova se dolazi neprestanim istraživanjem, brojnim i opetovanim razgovorima sa svjedocima i ljudima od interesa povezanih sa samim slučajem, skupljanjem komadića informacija i slaganjem slagalice o tome što se dogodilo, kockicu po kockicu. Vrlo zanimljivo - i vrlo napeto, također - bez obzira što radnja ne ide onako brzo kako smo možda navikli u većini trilera i krimića.

Spomenut ću i to da nema nikakve šanse da odgonetnete što se dogodilo Margot, ma koliko teorija uspjeli smisliti. Obrat koji uslijedi pri kraju romana i otkriće što se desilo potpuni je WTF!? trenutak. Čak i da posumnjate na pravu osobu i krenete razmišljati u pravom smjeru, sve ne biste pogodili ni za milijun godina, vjerujte mi. ;)

Strike i Robin u svakom novom romanu dobiju još malo više prostora, odnosno uvid u njihove živote i karaktere sa svakim nam je romanom sve veći. A njihov međusobni odnos u ovom je romanu na vrlo napetim, čak pomalo uzdrmanim temeljima. Jesu li partneri, prijatelji ili možda i nešto više - to ne žele otkriti ni oni sami, ali priroda posla i neočekivane okolnosti natjerat će ih da o svom odnosu malo bolje razmisle. Meni osobno se sviđa kamo taj odnos ide, i baš me zanima jesam li u pravu oko toga kako će se dalje odvijati. Za to treba pričekati iduće romane - i nove, još napetije i uzbudljivije slučajeve. Nemam nikakve sumnje da će biti upravo takvi. 

_______________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3TmPMsE