srijeda, 12. listopada 2022.

VELIKI PANDA I SIĆUŠNI ZMAJ, James Norbury

Izdavač: Stilus knjiga, 2021.
[eng. Big Panda and Tiny Dragon]
Prijevod: Slavko Sobin  

Veliki Panda i Sićušni Zmaj dvojica su junaka čije avanture ne obiluju akcijom, ne ostavljaju vas na rubu iščekivanja što će se sljedeće dogoditi i ne vode u neke nove, fantastične svjetove - osim onog fantastičnog svijeta koji se već nalazi svuda oko nas, i u kojem je čarobno živjeti - pogotovo kad uza se imaš prijatelja.

Kroz sva četiri godišnja doba (ili 5), koja počinju i završavaju s proljećem - dobom u kojem se sve ponovno budi i počinje - dvojica prijatelja mirno koračaju svojim putem, svraćajući nam pažnju na male stvari, sitne geste, ljepotu prijateljstva i života samog po sebi.


Ispunjena prekrasnim ilustracijama, ova je knjiga zbirka misli, jednostavnih i iskrenih, ali punih dubine i značenja, koje čitatelja tjeraju da malo zastane, osvrne se oko sebe, i pronađe mir i ispunjenje točno ondje gdje se nalazi. 

Dok se godišnja doba mijenjaju, Veliki Panda i Sićušni Zmaj polagano napreduju prema svom cilju, podržavajući jedan drugoga i podsjećajući i sebe i nas da stvari nikad nisu tako crne kakvima se možda ponekad čine. Dvojica prijatelja ispijaju čaj, dive se zvjezdanom nebu, kisnu, upadaju i u poteškoće, sve vrijeme držeći se jedan drugoga i svog prijateljstva.

Ovo nije knjiga koja se samo čita, ovo je knjiga u čijim ilustracijama i mislima se uživa, njima nadahnjuje i u njih posve uranja. Neke su knjige kao stvorene za dar nekome do koga vam je stalo, a ovo je jedna od njih. Svatko tko se s njom susretne, vjerujem, stavit će je na ono posebno mjesto na polici, rezervirano za upravo ovakve knjige, i povremeno ju otvarati, kad god mu zatreba malo utjehe, ili inspiracije, ili nečega da mu malo zagrije dušu.

Veliki Panda i Sićušni Zmaj bit će ondje kad god vam zatreba. 

___________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3g5hP1y