nedjelja, 8. listopada 2023.

IME MI JE PARVANA, Deborah Ellis

Izdavač: Znanje, 2023.
4. knjiga u serijalu Hraniteljica/The Breadwinner
[eng. My name is Parvana]
Prijevod: Tomislav Zagoda


Trilogija Hraniteljica Deborah Ellis upoznala nas je s Parvanom i Shauzijom, a preko njih i svim ostalim djevojčicama koje su se pod vlašću talibana u Afganistanu morale svakodnevno boriti za pravo na normalno odrastanje, djetinjstvo, školovanje, život. Parvana i Shauzia prošle su dug put da dođu do svog cilja (da ne spojlam, ako niste još čitali ovu trilogiju, obavezno pročitajte!). Ipak, njihova priča ovdje ne prestaje.

Talibani više nisu na vlasti, ali to ne znači da u Afganistanu vlada mir i blagostanje, upravo suprotno. Zemlja je još u ratu, a mnogi njeni stanovnici, poglavito muškarci, glasno rogobore protiv prava koja su žene u međuvremenu ostvarile. U ovakvom okruženju, uz stalne prijetnje upućene Parvaninoj obitelji, Parvanina majka pokušava voditi školu za djevojčice. Parvana joj u tome pomaže, zajedno sa sestrama, iako nije baš voljna i sama učiti, pogotovo razlomke. Stvari se, ipak, pomalo mijenjaju, Parvana se nada na bolje.

"I baš kad je izgledalo da se sve smiruje i vraća u normalu, majka je otišla na sastanak s kojeg se nije vratila."

Na početku priče Parvanu susrećemo u logoru američke vojske, smještenu u ćeliji zbog sumnje da je sudjelovala u terorističkom napadu. Parvana se brani šutnjom, unatoč svim pritiscima i mučenjima kojima biva podvrgnuta, ne bi li ju prisilili da progovori. Ova poglavlja izmjenjuju se s onima iz proteklih godina, u kojima doznajemo kako je Parvana dospjela u svoju ćeliju i što se dogodilo sa školom. Razne strane i dalje se sukobljavaju u ratu koji se u čitavoj zemlji ne stišava, a Parvana se pita misli li itko od njih na ljude koji u toj zemlji moraju i dalje živjeti i preživjeti i na to kako je njima.

Iako prvotno zamišljen kao trilogija, potaknuta i dalje alarmantnom situacijom u Afganistanu, kao i brojnim upitima čitatelja o tome što se dalje dogodilo s Parvanom, Deborah Ellis odlučila je nastaviti serijal i Parvani omogućiti da nastavi svoju priču te još jednom da glas svim onim ženama koje prolaze isto što i ona, a čiji se glasovi kroz buku rata ne čuju. Postoji i peti nastavak, koji finalizira Parvaninu priču, za koji se nadam da ćemo ga također moći čitati i na hrvatskom.

U ovom nastavku, Parvana nas podsjeća da smjenom vlasti problemi ne prestaju, odlaskom jednog uzurpatora pojavi se drugi, makar i s dobrim namjerama, a ratu treba jako dugo da završi (a možda nikada i neće). I sve to vrijeme, djevojčice i žene tiho pate i pokušavaju opstati, uvijek u sjeni, uvijek negdje po strani. No, Parvana nam također pokazuje i kako među tim djevojčicama i ženama ima onih iznimno hrabrih, koje će uvijek pomoći svojim sunarodnjakinjama i koje će se hrabro boriti za svoja prava, koristeći sve što im je na raspolaganju. Parvana je jedna od njih, kao i njena prijateljica Shauzia - fantastična Shauzia - koju ćete ovdje ponovno sresti.

Ovo je divan serijal koji se apsolutno mora pročitati, a Parvana je ime koje ćete, vjerujte mi, definitivno zapamtiti. 

_____________________________________

Kako do knjige: https://znanje.hr/product/ime-mi-je-parvana/434747