četvrtak, 25. siječnja 2024.

SESTRINA PRIČA, Donatella Di Pietrantonio

Izdavač: Stilus, 2023.
[tal. Borgo sud]
Prijevod: Srećko Jurišić

Nakon dvostrukog odbacivanja, i to od strane dviju majki, jedna je djevojčica dom, utočište i mjesto kamo pripada pronašla u svojoj sestri. Ta je djevojčica sada odrasla žena, a sestra s kojom se toliko zbližila odrastajući, od nje se s godinama udaljila. No, kada se jednog dana ta sestra pojavi pred njenim vratima, s djetetom u naručju, ova će ju žena ponovno prigrliti, a dvije sestre ponovno će pronaći jedna drugu - ne posve onako kao kada su bile djeca, ali ipak onako kako samo njih dvije to znaju.

Izvrsnim romanom 'Vraćena' Donatella Di Pietrantonio posve me uvukla u priču o odbačenoj djevojčici čiji svijet se odjednom samo preokrene naglavačke, i koja, očajnički žudeći za pripadanjem, ono što traži pronalazi u svojoj novopronađenoj sestri. Ta sestra, Adriana, na svoj je način također neuklopljena - svojom odrješitošću, nastupom, prgavošću i pogledom na svijet. Dvije sestre pronađu jedna drugu, i jedna drugoj čine obitelj puno bliskiju i čvršće povezanu no s ostatkom obitelji, ili bilo kime drugime.

'Sestrina priča' u fokus stavlja Adrianu i taj sestrinski odnos, koji s godinama izblijedi u tek duha onog odnosa koji su dvije djevojčice imale dok su još bile djevojčice. Obje sada odrasle žene, svaka sa svojim problemima, udaljile su se jedna od druge, ali nit koja ih povezuje nikada nisu izgubile.

Kada ju sve ostalo u životu ostavi na cjedilu, Adriana utočište potraži upravo pred vratima svoje sestre, a ova joj, koliko god isprva nevoljko, uvijek priskoči u pomoć.

Priča dviju sestara, baš kao i prvi put, ponovno nas potresa, uvlači u sebe i izbija iz nas razne emocije. Ona je i tragična i surova, i lijepa i dirljiva, sve u jednom. Niti jednu sestru život doista nije mazio, sav trud da se uklope i nekamo pripadaju kao da im stalno uzalud prolazi, i svi ih vječito ostavljaju na cjedilu. Nekad čak i one jedna drugu. Ali veza među njima ponekad se možda istanji, ali nikada ne pukne, i njih se dvije uvijek iznova - u dobru ili zlu - pronalaze.

Dojmljiv nastavak romana 'Vraćena' dodatno je poglavlje u priči o sestrinskoj ljubavi i obiteljskim vezama, životnim patnjama i biranju onoga što nas doista određuje. Ako već niste, ove ženske likove morate upoznati.

__________________________________

Kako do knjige: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/sestrina-prica/