utorak, 2. siječnja 2024.

POKLONI OVU KNJIGU!, Darren Farrell

Izdavač: Znanje, 2023.
[eng. Give this book away!
Prijevod: Maja Klarić

Knjiga je najljepši poklon. Zašto? Jer, riječima Garrisona Keillora: "Knjiga je dar koji možeš ponovno, i ponovno, otvoriti." A još jedan razlog zašto je tome tako divno je objasnio moj najdraži Neil Gaiman: "Knjige su izvrsni darovi jer u sebi sadrže čitave svjetove. A puno je jeftinije nekome kupiti knjigu nego čitav svijet!"

Na Islandu se svake godine uoči Božića održava tradicija darivanja knjiga, naziva Jólabókaflóð, što otprilike znači 'poplava božićnih knjiga'. Nakon otvaranja darova, Islanđani se vole zavući sa svojom novom knjigom u neki topli kutak, i odmah ju početi čitati.

Zašto pričam o svemu ovome? Jer je Pokloni ovu knjigu slikovnica koja objedinjuje upravo čar knjiga i njihovog poklanjanja drugima.

U ovoj jednostavnoj priči i divnim ilustracijama uživati će čak i oni najmlađi klinci, koji možda još ni ne kuže što je uopće knjiga (uz pomoć nekoga tko će ovu slikovnicu s njima čitati, dakako). A osim što će im ona pokazati ljepotu knjiga, naučit će ih i ljepoti njihova poklanjanja.

Ideja iza ove slikovnice je ta da, nakon što ovu knjigu dobiješ, pročitaš ju, i proslijediš ju dalje - prijatelju, članu obitelji, poznaniku, susjedu, ili čak nekome koga uopće ne poznaješ, ali misliš da bi joj se mogao obradovati. Cilj je sreću čitanja podijeliti s drugima, i nastaviti ju dijeliti dalje - a, tko zna, jednog dana ti se ta ista knjiga možda vrati i natrag, nakon što je prošla kroz mnoge druge ruke, i bude ti ponovno darovana.

Jako mi se sviđa ideja iza ove slikovnice i način na koji je osmišljena. S njom, osim, dakako, divne slikovnice, dobiješ i priliku obradovati nekoga drugoga, pokrenuti (novu) tradiciju darivanja knjiga i možda steći nekog novog prijatelja. Ne mora nužno biti baš Božić, ni Jólabókaflóð, niti moramo biti Islanđani, da bismo jedni drugima darivali knjige. Knjige su najljepši pokloni, uvijek i svuda, i za svakoga. 

__________________________________

Kako do knjige: https://znanje.hr/product/pokloni-ovu-knjigu/453640