nedjelja, 4. veljače 2024.

BOŽIĆNI PRAŠČIĆ, J.K. Rowling

Izdavač: Mozaik knjiga, 2023.
[eng. The Christmas Pig]
Prijevod: Vesna Valenčić

Teško nam je možda u današnje vrijeme, u kojem su klinci većinom zatrpani s gomilama raznih igračaka, shvatiti, koliko jedna igračka za jedno dijete može biti posebna, kao što je to u ovoj preslatkoj knjizi praščić DP za Jacka.

DP je za Jacka više od prijatelja, on mu je vjerni pratitelj, drug u svim mogućim avanturama, posebni povjerenik kojemu može baš sve reći, a u onim groznim trenucima, kakvi se kod Jacka u zadnje vrijeme samo redaju, DP mu je velika utjeha i mekano rame za plakanje.

Sretnici su, doista, svi oni koji su kraj sebe u neko doba svog djetinjstva imali neku takvu igračku-prijatelja.

Nakon jedne ružne svađe, i nesmotrenog bijesnog poteza, Jack, nesrećom, izgubi DP-a. Potraga za njim pokaže se uzaludnom, a iako ga pokušaju utješiti s novim praščićem, što Jacka još dodatno uzruja, to jednostavno nije to. Neutješan, Jack potajno kuje plan kako bi se iskrao i pokušao još jednom potražiti DP-a, a neočekivanu pomoć nekim mu čudom ponudi upravo omraženi novi praščić.

Hoće li jednom dječaku i jednom praščiću uspjeti otići u Zemlju Izgubljenih i odande vratiti izgubljenog DP-a? Pa, Badnja je večer, noć uoči Božića, noć za čuda i izgubljene slučajeve.

Divna priča J.K. Rowling o uzbudljivoj pustolovini jednog dječaka i jednog praščića još mi je jednom potvrdila ono što već odavno znam - da ova žena naprosto ne može napisati - čak ne lošu - nego ni prosječnu knjigu. Sve redom, bilo da se radilo o Harryu ili Cormoranu, ili bilo kojoj samostalnoj knjizi - su joj naprosto sjajne!

Ova njena božićna priča baš je posebna, magična je i pustolovna, a govori o prijateljstvu koje nadilazi sve granice, ljubavi koja je sposobna učiniti čuda i životu koji zbog te ljubavi nikada ne prestaje.

"Gubici su dio života. No neki od nas žive iako smo izgubljeni. Ljubav je za to zaslužna."

U fantastičnoj Zemlji Izgubljenih, u kojoj vrebaju brojne opasnosti, Jack i Božićni praščić hrabro će se izvlačiti iz raznih neprilika i suočavati s raznovrsnim neprijateljima, a usput sprijateljiti i s raznolikim izgubljenim Stvarima i čuti njihove priče. Jackova je potraga nedvojbeno za DP-om, ali ono što će Jack pronaći tijekom ove potrage bit će i nešto puno vrednije i dragocjenije od te, najdraže mu na svijetu, igračke.

Božićni praščić je divna, divna priča. Predivno napisana i predivno ilustrirana, ovo je prava božićna priča, uz koju će vam, koliko god hladno bilo vani, biti jako, jako toplo oko srca. <3 

____________________________________

Kako do knjige: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/bozicni-prascic/