četvrtak, 15. veljače 2024.

ČAROBNJAK, Michael Scott

Izdavač: Plava krava, 2022.
2. knjiga Tajni besmrtnog Nicholasa Flamela
[eng. The Magician
Prijevod: Marija Kostović

John Dee fascinantna je povijesna ličnost. 

Matematičar, astronom, alkemičar. 

Mnogo se toga o njemu zna, mnogo ne zna, a još više nagađa, zbog čega ga često susrećemo kao fikcionalnog lika u brojnim romanima i serijalima, ponekad kao pozitivca, ponekad kao negativca.

Od svih literarnih prikaza Johna Deeja, meni je najdraži upravo ovaj ovdje. Dee ovdje predstavlja glavnog negativca, ambicioznog čarobnjaka i opasnog protivnika, koji će Flamelu i njegovoj družini više no jednom pomrsiti sve planove i zadati im gomilu problema.

Druga knjiga u Tajnama besmrtnog Nicholasa Flamela vodi nas u sam Grad svjetla, Pariz, gdje Nicholas Flamel i blizanci, Sophie i Josh, tragaju za jedinom osobom koja im može pomoći otključati magiju koja leži u Sophie, a ta magija prijeko im je potrebna da se odupru progonu Deejevog suradnika, Niccoloa Machiavellija. Svo to vrijeme, Perenelle je zatvorena u Alcatrazu, a njoj i Nicholasu, bez Knjige Abrahama Židova, vrijeme polako ističe...

Kao i u prvom romanu u ovom uzbudljivom serijalu, Michael Scott spojio je komadiće povijesti s fantastikom, a stvarne povijesne ličnosti ogrnuo magijom i tajnama. Rezultat je fantastična i uzbudljiva priča, u kojoj se utrke s vremenom izmjenjuju s nevjerojatnim otkrićima, opasnosti vrebaju na svakom uglu, a proročanstva su sve bliže ispunjenjima.

Čitav je ovaj serijal jedna sjajna priča, čiji je svaki dio posvećen jednome od likova - u ovome slučaju, zloglasnom Johnu Deeju. Koji je genijalno oslikan negativac, nema što.

Sjajna priča ne bi ni bila sjajna da nema i fantastičnog junaka i fantastičnog negativca, a Dee je baš to. Razlog više za uroniti u ovaj serijal. Ako još niste, ne znam što se čeka! ;) 

___________________________________

Kako do knjige: https://www.plavakrava.hr/kategorija-proizvoda/knjige/knjige-za-djecu-i-mlade/carobnjak