nedjelja, 7. prosinca 2014.

ALL SOULS TRILOGIJA, Deborah Harkness

Izdavač: Fraktura, 2011.-2014.

1. knjiga: Otkrivanje vještica (eng. A Discovery of witches)
2. knjiga: Sjena noći (eng. A Shadow of night)
3. knjiga: Knjiga života (eng. The book of life)


U 'Otkrivanju vještica' upoznali smo Dianu i Matthewa, vješticu i vampira, i svjedočili samom početku njihove ljubavne veze. Dotaknuli smo tajanstveni rukopis Ashmole 782, koji sadrži tajnu postojanja vještica, vampira, demona i ljudi, te zajedno s Dianom i Matthewom, započeli uzbudljivu potragu za njegovim izgubljenim stranicama. Također smo pratili Dianu na vlastitom putu da otključa svoje vještičje moći, kojima se zbog svjedočenja smrti svojih roditelja do sada nije mogla koristiti.

U 'Sjeni noći', nastavili smo potragu za tajanstvenim rukopisom, i zajedno s Dianom i Matthewom otputovali u prošlost, slijedeći trag rukopisa, usput bolje upoznavajući njihove obitelji i njih same. Sudjelovali smo u Dianinoj i Matthewovoj borbi da dokažu da je njihova ljubav - zabranjena ljubav vampira i vještice - ne samo moguća, nego i neuništiva.

U 'Knjizi života', potraga za Ashmoleom 782 dolazi svome kraju. U ovome dijelu, sve tajne rukopisa biti će otkrivene, a Diana i Matthew morat će upotrijebiti sve svoje moći i pozvati u pomoć sve svoje prijatelje kako bi se oduprli neprijateljima koji također neće prezati ni od čega da se dokopaju rukopisa. Ovu borbu ne smiju ni pod koji cijenu izgubiti, jer o njenom ishodu ovisi ne samo njihova, nego i budućnost njihove djece...

Čitanje 'All souls' trilogije uzbudljivo je putovanje na koje ćete se, vjerujte mi, s guštom otputiti. Stranicu za stranicom, radnja je sve napetija, tajne se pomalo otkrivaju, a privrženost glavnim likovima, Matthewu i Diani, sa svakom pročitanom rečenicom raste. Nadnaravno se miješa s povijesnim, a čarolija sa znanošću, u ovoj epskoj pripovijesti u kojoj ćete uživati.

Važno je napomenuti da ove knjige nisu samo čista fantastika, već se u njima može naći ponešto za svakoga. Tako imamo nezaboravnu ljubavnu priču jedne vještice i jednog vampira, imamo misteriozni rukopis Ashmole 782 i uzbudljivu potragu za njegovim nestalim stranicama, kao i žustre i podmukle neprijatelje koji vrebaju na svakom koraku ne bi li nas u potrazi za tim rukopisom preduhitrili, te s kojima smo nerijetko prisiljeni sukobiti se. Ima ovdje akcijskih scena, putovanja, romanse, tajni i misterija. Kao i povijesti, što se naročito može vidjeti u drugoj knjizi, 'Sjena noći', u kojoj Matthew i Diana putuju u prošlost, točnije u elizabetinsku Englesku, te u kojoj upoznajemo ne samo to doba per se, već i zanimljive znamenite ličnosti koje su u to doba bile poznate: primjerice, Shakespeara i sir Waltera Raleigha.

Budite uvjereni, ova je trilogija prava književna poslastica. A sa preko 1.500 nezaboravnih stranica, poslastica je to u kojoj ćete dugo uživati, i to uživati u svakoj pročitanoj stranici! Stoga, knjigu u ruke i krenite na putovanje! Želim vam dobar provod!