subota, 27. prosinca 2014.

BOŽIĆNI PULOVER, Glenn Beck

Izdavač: Naklada Ljevak, 2009.
[eng. The Christmas sweater]


Sve što je Eddie ikada želio za Božić bio je crveni Huffy bicikl s crnim banana sjedalom. Zbog njega je bio dobar cijele godine, pomagao mami čak i kada to nije od njega tražila, uzorno se vladao u školi i čuvao se nevolja. Ali kada to Božićno jutro konačno svane, Eddie otkriva da ga umjesto bicikla pod drvcem čeka - pulover. Iako shvaća da njegova majka nije imala dovoljno novca da mu priušti bicikl, te da se zbog toga posebno potrudila isplesti mu baš taj pulover, bijes i razočaranje zbog neispunjene želje u Eddiejevom dvanaestogodišnjem umu prevladaju sve druge osjećaje. Ljut na sve i svakoga, Eddie će morati lekciju o tome da je najveći dar ono što već imaš i što ti je cijelo vrijeme pred nosom morati naučiti na teži način...

Poučna i nadahnjujuća, priča o božićnom puloveru Glenna Becka priča je u onom pravom božićnom duhu. Prepričana prema istinitom događaju iz autorovog života, ova nas priča uči o nesebičnosti, zajedništvu, tome što je prava sreća i kako ju vidjeti. Ona ističe jednu nažalost često istinitu činjenicu da ljudi ne cijene ono što imaju sve dok ne ostanu bez toga, odnosno govori nam kako smo ponekad toliko usredotočeni na jednu stvar koju želimo da nismo u stanju vidjeti da nam je to točno pred nosom - takoreći, od šume ne vidimo stablo. S posebnim naglaskom na obitelj, kao i sve što ta riječ predstavlja - zajedništvo, potporu, nesebičnu ljubav i čvrst oslonac, ova će nas priča natjerati da se zapitamo cijenimo li dovoljno vlastitu obitelj i sve ljude koje volimo.

Ova je priča iskrena, osjećajna i vrlo, u nedostatku bolje riječi, 'stvarna'. Svatko od nas se sigurno našao nekakvoj sličnoj situaciji kao Eddie, kad nam tvrdoglavost nije dala da neke stvari vidimo u pravom svjetlu. Čak i kad je nemoguć, Eddieja možemo razumjeti, te čak i kad zbog svog ponašanja dobije točno ono što zaslužuje, ne možemo s njim ne suosjećati. Priča me neodoljivo podsjetila na 'Božićnu priču' Charlesa Dickensa, a kao i Dickensov 'junak', ovaj dvanaestogodišnji Scrooge na kraju će vam ipak prirasti srcu. Također, moram spomenuti da, iako se dotiče religije, što me kao ateista zna zasmetati u nekim djelima, taj dio u ovoj priči nije napadan i ne dominira, te se poruka koju priča nosi može shvatiti i bez religioznog konteksta.

'Božićni pulover' sjajan je božićni poklon, neovisno o tome kakve knjige inače čitate. A u ovom prekrasnom ilustriranom mini izdanju naklade Ljevak, ne trebaju vam ni mašne ni ukrasni papir. Savršen izbor za čitanje tijekom blagdana - i podsjećanje na ono što ti blagdani u biti jesu.