četvrtak, 4. prosinca 2014.

UBITI PTICU RUGALICU, Harper Lee

Izdavač: Šareni Dućan, 2014.
[eng. To kill a mockingbird]


'Ubiti pticu rugalicu' prvi je, i jedini, roman Harper Lee. Nakon njega nikada više ništa nije napisala. Možda zbog toga što, kad napišeš nešto tako dobro, tako životno, tako pronicljivo i tako genijalno, nemaš potrebe više išta napisati, jer si rekao sve što se trebalo reći.

Malo je reći da je ova knjiga klasik. Po mom mišljenju, ovo je knjiga koju bi doista trebao pročitati baš svatko, bez obzira na dob ili bilo kakve čitalačke preferencije. Zanimljivo je da ova knjiga nije uvrštena na popis za lektiru niti za osnovne, niti za srednje škole, a definitivno bi se na barem jednom od njih trebala naći.

Knjiga govori o djevojčici, Scout, koja odrasta u obitelji koja se sastoji od oca i brata, na američkom jugu. Doba je to rasnih razlika i problema, u kojem možeš biti nevin osuđen na smrt samo zato jer si krive boje kože, ili na neki drugi način drugačiji. Scoutin otac, Atticus Finch, po zanimanju je odvjetnik, cijenjeni javni službenik koji je onime što radi već odavno zaslužio poštovanje cijelog grada. Ipak, sve se to može promijeniti kada Atticus dobije slučaj obrane jednog crnca, kojeg je bijela djevojka optužila za silovanje. Zbog tog slučaja, Scout i njen brat, Jem, naći će se, baš kao i njihov otac, u središtu lonca koji tek što ne proključa zbog rasne netrpeljivosti. Osjetivši na svojoj koži kako je to kad te društvo zbog nečega osuđuje, Scout i Jem, kojima je dotada omiljena zabava bila smišljati razne priče, često i zločeste, o susjedu Boou Radleyu, koji zbog nekog razloga nikada ne izlazi iz kuće, počet će malo drugačije gledati na ljude oko sebe, pa i Booa. Jer, u svijetu  koji je često nepravedan, i u kojem je život često zaista težak, važno je uvijek imati prijatelje na koje možeš računati, kakvi god oni bili, i svima dati mogućnost da to postanu. Jer, kad zagusti, više ne gledaš na to kakve je tko boje kože ili zašto je takav kakav jest, važno je da samo da je dobar čovjek i da je tu kad ga trebaš, što god da se dogodi...

'Ubiti pticu rugalicu' priča je o odrastanju, o sazrijevanju, o prijateljstvu i obitelji. Poučna je, iskrena, izravna i potiče na razmišljanje. Bez suzdržavanja govori o predrasudama, nepravdi i društvenim osudama, te ističe poruku da nikada nije u redu osuđivati nekoga samo zato jer je drugačiji. Jer taj netko drugačiji, poput Booa Radleya, možda ti jednog dana može spasiti život.

Kao što sam već spomenula, ova knjiga trebala bi se naći na svačijem popisu za čitanje, a posebno mislim da bi je trebala pročitati djeca, možda već u osnovnoj školi. Zato, ako imate klince i razmišljate o tome da im ovog Božića pod bor stavite knjigu, razmislite o ovoj. Bio bi to zaista izniman dar.