nedjelja, 21. prosinca 2014.

PODIJELJENA, Amanda Hocking

Izdavač: Lumen, 2014.
Trilogija o Trilima, 2. knjiga
[eng. The Trylle trilogy: Torn]


U 'Zamijenjenoj', upoznali smo rasu Trila, posebnu rasu trolova koji preživljavaju tako da svoju djecu podmeću ljudima, a u zamjenu odvode njihovu sa sobom. Wendy je jedno takvo Trilsko dijete, podmeče, koja je tek upoznala svoju pravu majku i saznala za svoje podrijetlo podmetnute Trilske princeze, kao i svoju dužnost da jednog dana preuzme i vodi kraljevstvo Trila. No, na tom putu stoje joj i neprijatelji, neprijateljska trolska rasa Vitra, koja Wendy pokušava iz nekog razloga oteti.

Sada, u 'Podijeljenoj', ulazimo dublje u priču. Doznajemo mnogo više ne samo o kraljevstvu, nego i o politici Trila, kao i Vitra. Na samom početku, novi pokušaj otmice Wendy od strane Vitra urodi plodom. Ipak, zarobljeništvo samo po sebi ne čini se tako strašnim, a nakon što upozna i samog kralja Vitra, Wendy konačno shvaća koji točno razlozi stoje iza ove otmice. Čini se da je Wendyna majka neke tajne o Wendynom podrijetlu ipak zadržala za sebe, a Wendy ih sada otkriva. U svjetlu novih mogućnosti koje se pred njom pružaju, ali i rizika da izgubi one koje voli, Wendy će morati donijeti neke važne odluke, i snositi njihove posljedice.

U ovome se dijelu ponovno susrećemo sa svim divnim likovima iz 'Zamijenjene', u pratnji nekih novih lica, koja su jednako zanimljiva. U prvoj knjizi Wendy je šarmirao Finn, slatki, nesebični i odani njoj dodijeljen tragač. No, u ovom dijelu, kao da strast između Wendy i Finna pomalo blijedi. Razlog tome mogao bi biti Loki, svojeglav, neodoljiv, pomalo loš dečko iz rase Vitra, prema kojem Wendy također osjeća određenu privlačnost. Situaciju joj još dodatno otežava činjenica da kao Trilska princeza ne može ostvariti vezu s kim god želi, nego mora odabrati pogodnog životnog suputnika koji će biti dostojan prijestolja koje ga jednoga dana čeka. Teške izbore koje Wendy mora napraviti, tako će morati napraviti i na ljubavnom planu.

Sam lik Wendy promijenio se u odnosu na prvi roman: Wendy je sada zrelija, odlučnija, ozbiljnije shvaća svoje odgovornosti i zna kako dobiti ono što želi. Pozicija u kojoj se nalazi zna biti vrlo teška, ali Wendy uvijek ima uza sebe odane prijatelje na koje se može u svakom trenutku osloniti: svog ljudskog brata Matta, te Rhysa, dječaka s kojim su je nakon rođenja zamijenili i trilsku prijateljicu Willu.

U svijet koji nam je 'Zamijenjena' otkrila, 'Podijeljena' nas vodi još dublje: svijet pun trolova i borbi između rasa, ali i svijet magije, romantike i kontroverze. I u ovom nastavku imamo priliku upoznati nove svjetove i zanimljive likove, te uživati u sjajnoj karakterizaciji likova i nepredvidivoj radnji, sa dovoljno zapleta i obrata koji osiguravaju da ćemo ostati začarani do kraja. A na kraju nas pak dovoljno pitanja čeka neodgovoreno, kako bismo s nestrpljenjem iščekivali finale trilogije.

Među knjigama YA fantastike, ova se trilogija ističe originalnošću. Čitali smo o vilama, vampirima, vukodlacima i raznim drugim fantastičnim bićima...vrijeme je da se malo pozabavimo i trolovima, zar ne?