petak, 28. studenoga 2014.

ŠETNJA MEĐU GROBOVIMA, Lawrence Block

Izdavač: Ex Libris, 2001.
[eng. A walk among the tombstones, 10. knjiga u serijalu o Matthewu Scudderu]


Privatni istražitelj Matt Scudder baš je odlučio uzeti tjedan dana odmora u Irskoj, kada dobije neočekivani poziv: Žena libanonskog zastupnika je oteta i brutalno ubijena, unatoč suprugovu plaćanju otkupnine. Scudder prihvaća slučaj, iako na početku nema gotovo nikakvih tragova - ubojice su čak sve pozive za otkupninu bili otputili iz javnih govornica. U potrazi za tragovima, Scudder započinje s istražnim postupkom - intervjuiranje potencijalnih svjedoka, provjeravanje novinskih datoteka u potrazi za sličnim zločinima i pozivanje na usluge starih kontakata iz policije.

Bivši alkoholičar Scudder danas ide na više sastanaka anonimnih alkoholičara nego ikada i prvo nevoljko pristaje pomoći jednom zastupniku nakon što njegovu suprugu ubiju otmičari. Uz pomoć svojih nekadašnjih policijskih kolega, svog pomoćnika T.J.-a i svoje djevojke Elaine, Scudder polako, ali sustavno svakim korakom zateže mrežu koju je bacio na krivce. Scudder se približava identificiranju ubojice kad dobije još jedan poziv - o tinejdžerici koja je oteta na isti način kao i ranije žrtve. Ono što je do sada bila dugotrajna istraga mora se drastično ubrzati kako bi spasio djevojku...

Ovaj najnoviji roman o Mattu Scudderu nudi uobičajeni Blockov set vještog planiranja, snalažljivosti i brzog tempa, uz dodatak pomalo iskrivljenog smisla za humor, koji koristi u svim svojim triler romanima. Block ne inzistira previše na akciji, ali kada do nje dođe, to je brza, živopisna i uvjerljiva scena.

Sve knjige o Mattu Scudderu izgrađene su na istim temeljima: na karakteru glavnog lika, atmosferi, pucketavim dijalozima i postupnoj gradnji napetosti - i sve su zarazne. Ni ova knjiga nije iznimka, i čita se od početka do kraja u jednom dahu. Svaka preporuka!