petak, 11. rujna 2015.

LEGENDA, Marie Lu

Izdavač: Lumen, 2015.
[eng. Legend, 1. knjiga istoimene trilogije]


Još jedan distopijski serijal koji je postao 'legendaran' širom svijeta došao je i do nas. Onako na prvu nalikuje na nekakav miks serijala 'Divergent' Veronice Roth i 'Labirinta' Jamesa Dashnera, sa zajednicom ljudi smještenom u post-apokaliptični svijet zatvorenog tipa, gdje izlaženje van dozvoljenih granica nije preporučljivo ni dozvoljeno, a vlast je u rukama tobože demokracijom izabranog diktatora i vojske čije su namjere i metode, ako ništa drugo, vrlo upitne u svom nastojanju da vlast održe i zadrže.

Priča se odvija u post-apokaliptičnoj Americi, koja je preživjela nekakav potop i sada je podijeljena na Republiku i Kolonije, između kojih bjesni rat. Radnja romana usmjerena je samo na Republiku, u kojoj postoji ogroman jaz između bogatog i siromašnog stanovništva. Siromašne četvrti jedva preživljavaju i često su ogrezle u kriminal, te su u neprestanom strahu od vojnih ophodnji koje tragaju za oboljelima od 'pošasti' - nepoznatog virusa koji nasumično napada samo ljude iz siromašnih četvrti, jer bogati se redovito cijepe protiv te bolesti. Najpoželjnije zanimanje u zemlji je biti dio vojske, koja zbog rata ima prioritet nad svim ostalima i sebi uzima samo najbolje ljude, a jednake mogućnosti za svakog stanovnika ogledaju se u Kušnji - testu koji svaki stanovnik sa navršenih 10 godina polaže i prema svom uspjehu na testu raspoređuje ga se u neko zanimanje i na neki posao. One koji padnu, odmah odvajaju od njihovih obitelji i šalju u tzv. radne logore.

Događaje u romanu pratimo naizmjence putem dvoje likova - June i Daya. June je petnaestogodišnjakinja koja je na svojoj Kušnji uspjela postići maksimalan broj bodova, te je diplomirala prijevremeno i bila dodijeljena vojsci. Jedna od prvih zadaća ove wunderkind djevojke postaje uhvatiti trenutno najzloglasnijeg kriminalca Republike, Daya.

Day je pao na svojoj Kušnji i nekako je uspio pobjeći iz radnih logora u koje su ga potom poslali. Otad se bavi krađama i uništavanjem vojne imovine, a sav novac koji uspije skupiti skrivećki dostavlja svojoj obitelji - svojoj majci i dvojici braće. Dok jedne večeri promatra svoju obiteljsku kuću, svjedoči dolasku ophodnje koja traga za pošasti i pronalazi ju u njegovoj kući te obilježava vrata znakom X (uobičajenom oznakom domova oboljelih ljudi), ali znak koji ostavljaju na vratima njegove kuće nije obični već trostruki X koji Day nikad prije nije vidio. Čini se da je obolio njegov najmlađi brat Eden, za kojeg Day mora u kratkom roku skupiti veliku količinu novca ne bi li mu uspio kupiti lijek. U tom nastojanju njegov će se put presresti s Juneinim, a ono što je u početku bilo hvatanje opasnog kriminalca postat će ujedno i potraga za odgovorima, jer Day, čini se, zna puno toga o samoj Republici i strašnim stvarima koje se događaju u tobožnjim radnim logorima...

Iako na prvu zvuči kao nešto što ste, ako ste ljubitelji distopijskih serijala, već čitali, Marie Lu u svojoj je priči dovoljno originalna da vas, kako dalje čitate, razuvjeri. "Zlikovci" su u ovoj priči predvidivi - vojna sila na čelu s (prikrivenim) diktatorom koja drži vlast u svojim rukama i čini sve da se tako i nastavi - ali taj je dio priče u biti i najrealniji, jer kroz povijest (a i dan danas) svaki novi 'vođa' koje se dočepa vlasti ne bira načine na koje će tu vlast zadržati u svojim rukama. Ono što je također predvidivo, ali bez čega, čini se, ne može biti niti jedan YA serijal, je razvoj romantične priče između dvaju glavnih likova, June i Daya. Ta romansa mi je bila višak u cijeloj priči, posve je nepotrebna, ali budući da se svodi na svega par događaja, zapravo je zanemariva i ne utječe na samu priču.

Kao sitnu zamjerku moram spomenuti i prijevod, jer je neke engleske fraze i izraze prevoditelj preveo doslovno, čime smo kao rezultat dobili nekolicinu čudnih i pomalo besmislenih rečenica (primjerice, izraz 24/7 znači 24 sata na dan, sedam dana u tjednu - ili, jednostavno rečeno, cijelo vrijeme. Ali to je doslovno prevedeno kao 'Bit ćemo ovdje dvadeset četiri/sedam', što zvuči malo blesavo, zar ne?).

Ova priča zapravo spaja dva svijeta i prelazi jaz između siromašnih i bogatih i nastoji poljuljati same temelje na kojima su životi likova u njoj izgrađeni. Preko June, ona nam pruža uvid u to kako je to kad mržnja zasljepljuje i govori nam da treba pogledati i na drugu stranu medalje naizgled savršenog sustava, a ne slijepo slijediti naredbe koje nam on daje vjerujući da su one uvijek ispravne.

Roman je napet i zanimljiv, radnja se odvija brzo i nema praznog hoda. Neprestano nam se otkrivaju nove pojedinosti o likovima i o samoj Republici, zbog kojih nam se po glavi vrti sve više pitanja na koja želimo znati odgovore, te ih nastavljamo, čitajući dalje, tražiti. Kolonije i rat protiv Kolonija smješteni su izvan fokusa i o njima dobivamo tek naznake informacija, što osigurava da nam dovoljno pitanja ostane za nastavak čitanja ovog serijala. 'Legenda' je, u biti, tek početak nečega, a da bi saznali čega to, morat ćemo se strpiti i dočekati nastavke.