četvrtak, 24. rujna 2015.

FOUR: PRIČE O RAZLIČITIMA, Veronica Roth

Izdavač: Ljevak, 2015.
[eng. Four: A Divergent story collection]


'Four' je zbirka od 4 priče iz 'Divergent' serijala, od kojih su prve 3 radnjom smještene prije događaja iz samog serijala, dok se radnja posljednje priče odvija negdje na polovici prve knjige iz serijala - 'Različite'. 

Veronica Roth sam je serijal prvotno zamislila kao priču s Fourom kao glavnim protagonistom, ali počevši tako pisati došla je do zida i shvatila kako je priči potreban drugačiji pogled, te se odlučila ispričati ju kroz Tris. No, bez obzira na to, njena želja da se i Fourov glas čuje rezultirala je ovim kratkim pričama, u kojima nam on po prvi put govori o svom odrastanju u frakciji Nijekanja i životu sa ocem zlostavljačem, svom odabiru frakcije Neustrašivih kao jedinog bijega od oca, te promjeni koju je prošao promijenivši frakciju i postavši osoba koju smo upoznali u samom serijalu.

Uz sve to, Four se dotiče i događaja iz prve knjige serijala i donosi nam pogled na njih iz drugog kuta, pri tome otkrivajući i neke sitnice i detalje koju se bili odvili tijekom radnje serijala, ali izvan njenog fokusa, jer je u serijalu naglasak bio na Tris.

Na sam kraj ove zbirke dodane su još 3 mini priče, koje su nastale zbog želje autorice da nam ispriča one najznačajnije trenutke iz vremena dok su se Tris i Four tek bili upoznavali iz Fourovog kuta gledanja i približi nam time njegov način razmišljanja i njegov doživljaj tih, već nam poznatih, trenutaka.

Sve u svemu, ovo je zanimljiva zbirka priča, koja prati jednog od najznačajnijih likova 'Divergent' serijala i prikazuje nam sva njegova lica: ono transfera iz frakcije Nijekanja, iniciranog Neustrašivog, sina oca zlostavljača, te, igrom slučaja, izdajnika svoje frakcije.

Za one koji još nisu čitali ovaj serijal, ovo je dobro mjesto na kojem možete početi, a za one koji već jesu fanovi ovog distopijskog serijala, ovo je nezaobilazno štivo.