četvrtak, 25. veljače 2016.

HERETIK, Bernard Cornwell

Izdavač: Fokus, 2015.
3. dio trilogije Potraga za Gralom
[eng. Heretic]


Thomasa od Hooktona, nakon ratnih pohoda kroz Francusku, Škotsku, pa opet Francusku, ponovno nalazimo u Francuskoj. Englezi su, nakon mnoštva uspješnih bitaka, upravo izgubili jednu svoju utvrdu, a Francuzi, nakon ove pobjede, ipak nisu odmah odlučili jurišati dalje. Nakon godina ratovanja, na pomolu je primirje (barem privremeno).

Usporedo s onim ratnim, Thomas je ujedno i u pohodu, tj. potrazi, za najvažnijom kršćanskom relikvijom - Gralom - u čije postojanje još uvijek sumnja, ali ga to ipak ne sprečava da ga pokuša pronaći. Dodatnu motivaciju daje mu činjenica da za Gralom traga i njegov rođak Guy Vexille, koji mu je ubio oca, i kojem se Thomas silno želi osvetiti.

Vjerujući da je moguće da se Gral, ili barem neki trag do mjesta gdje je sakriven, nalazi na mjestu na kojem je ta relikvija posljednji put viđena, u razrušenom dvorcu Astarac, Thomas, uz dopuštenje grofa od Northamptona i sa svojom vlastitom malom vojskom engleskih strijelaca, odlazi u pohod na utvrdu koja se nalazi u blizini Astaraca. Ondje neće odmah naletjeti na Gral, ali naletjet će na djevojku koja je osuđena na spaljivanje na lomači zbog hereze, a koju Thomas spasi, osudivši time i sebe na to ga proglase heretikom.

Što zbog praznovjerja, što zbog ljubomore, djevojka će unijeti nemir i neprijateljstvo među Thomasove vojnike, zbog čega će im se put kojim su izvorno namjerili poći ponešto izmijeniti, sklopljeni savezi će se razvrgnuti, a novi sklopiti, a želja za Gralom proširit će se na još neke sudionike potrage, preprečujući put do Grala nepredviđenim sukobima i preprekama...

Ukoliko niste još čitali niti jednu knjigu ove trilogije, predlažem vam da počnete od prve - 'Harlekin', pa nastavite po redu s 'Vagbundom' i tek onda krenete na 'Heretika' - jer mnogi događaji iz ovih triju knjiga su povezani i oni kasniji referiraju se na one prethodne.

Iako se radi o povijesnoj trilogiji, pomiješanoj s nešto fikcije, naglasak u svakoj pojedinoj knjizi se mijenja: 'Harlekin' je bio pretežno povijesni roman, 'Vagabund' također, ali u nešto manjoj mjeri, s većim naglaskom na potrazi za Gralom nego na povijesnim bitkama, dok je 'Heretik' pretežno fikcijski, a tek u manjoj mjeri povijesni roman.

Kao i u prva dva romana, i u ovom se nastavlja Cornwellova oda engleskim strijelcima s dugim lukovima, iako im ovdje daje znatno manje prostora no što su imali u prva dva romana trilogije. Iako ih nema puno, povijesni događaji (bitke) izneseni u ovom romanu izneseni su povijesno točno, baš kao što to Cornwell čini i u prethodnim romanima.

Misterij Grala, o kojem su ispisana mnoga književna djela, ovdje je iznesen na nov način, a mjesto na kojem on stvarno počiva do samog je kraja neizvjesno. Na neki način, Thomasov put i njegova potraga za Gralom ovom knjigom čini puni krug, zaokružujući cijelu tu priču i dajući nam konačan odgovor na sva do sada još neodgovorena pitanja.

Cijela trilogija 'Potraga za Gralom' fascinantno je djelo, i s povijesnog, i s fikcijskog aspekta. Vrlo je zanimljiva i gušt ju je čitati. Iako se u njoj nalazi i gomila opisa vojnih bitaka, one nisu dosadne i suhoparne kako možda znaju biti u nekim drugim romanima, već ih se čita s napetošću i zanimanjem. I stvarni i izmišljeni likovi u ovim romanima sjajno su okarakterizirani i sjajno se uklapaju u priču, a sama je priča iznimno vješto ispričana i itekako zaslužuje da ju se pročita.

Ako ste čitali prva dva romana, sumnjam da vas treba nagovarati da pročitate i ovaj. Ako niste, a volite povijesne romane, iskreno vam preporučam čitavu trilogiju. Nećete požaliti, jako je dobra.