utorak, 2. veljače 2016.

GENIJALKA, Marie Lu

Izdavač: Lumen, 2015.
2. knjiga iz serijala Legenda
[eng. Prodigy]


Druga knjiga megapopuarne distopijske trilogije Marie Lu nastavlja se baviti avanturama njenih glavnih likova, June i Daya, koji ovdje započinju svojevrsnu pobunu protiv vladajućeg režima Republike.

Ako niste još čitali 'Legendu', beware, jer slijedi malo spojlanja:

Nakon što je uspješno spasila Daya od smrti na vješalima, June i on bježe pred mogućom odmazdom Republike prema relativnoj sigurnosti Kolonija, nadajući se da će putem naići na pobunjene Patriote, koji bi im mogli pomoći. Na tom putu sreću neka poznata lica i prijatelja i neprijatelja, a Patrioti im, kad ih konačno pronađu, svoju pomoć neće ponuditi besplatno. K tome, kada June & Day saznaju istinu iza toga tko stoji iza Patriota, već će oboje biti duboko uvučeni u njihove planove, što možda i nije tako loša stvar, budući da se pri tome ujedno nalaze i u jedinstvenoj poziciji da im te planove pomrse...

'Genijalka' u biti nastavlja točno ondje gdje je 'Legenda' stala, a sam naslov ponovno aludira na jednog od likova: Day je bio Legenda, a sada je red na June da bude - Genijalka.

Tempo kojim se priča odvija jednako je brz kao i u prvoj knjizi: radnja je dinamična, brza, likovi su cijelo vrijeme u pokretu. I sama je priča, također, zanimljiva i jednako napeta kao i u prvoj knjizi, ali je ona ovdje i nešto dublja. Saznajemo više o distopijskom svijetu u kojem se radnja odvija, politikama koje njime vladaju i vlastodršcima koji stoje iza tih politika.

Upoznajemo bolje i same likove, koji se u ovom romanu doimaju realističnijima i puno uvjerljivijima no što su to bili u prvom, a pod tim prvenstveno mislim na njihovu motivaciju, ono što ih pokreće. Jer u prvom su romanu June i Day bili pretežno motivirani jedno drugim, a ta je motivacija proizlazila iz osjećaja koje su jedno prema drugom gajili, koji, s obzirom da su se poznavali tek nekoliko dana, odnosno tjedana, nisu bili pretjerano uvjerljivi. Ovdje ipak dobivamo nešto širi uvid u ono što ih pokreće i što ih tjera da se bore protiv Republike: smrt Juneina brata Metiasa i umorstvo Dayeve obitelji, te nestanak njegovog mlađeg brata Edena.

Dakako, i njihova se ljubavna priča nastavlja, ali i ona je također prikazana puno realnije: Day i June povremeno posumnjaju jedno u drugo, ponekad su nepovjerljivi jedno prema drugom, a ponekad se jednostavno ne slože - sve su to stvari koje čine pokoji sastojak svake prave veze i to mi se baš svidjelo, taj realniji prikaz naspram onog bajkovitog zaljubljivanja na prvi pogled.

Od prve do zadnje stranice, June i Day su neprekidno u pokretu, neprekidno nešto planiraju, nekamo idu, stalno se nešto oko njih događa, što priču čini dinamičnom i napetom. Akcijske sekvence, jurnjave i onaj osjećaj da se svaki tren nešto tek sprema dogoditi izmjenjuju se s nekoliko vješto insceniranih obrata koji priči daju dodatni začin. Neke se stvari, kojima je 'Legenda' tek zagrebla površinu, ovdje rješavaju, dok nekim drugima tek otkrivamo početak, što osigurava da naša želja za daljnjim čitanjem ne zamre.

Način na koji je Marie Lu zamislila ovaj svoj distopijski svijet vuče neke poveznice s distopijskim svijetom serijala 'Izbor' Kiere Cass - konkretno, ovdje mislim na situaciju s Republikom i Kolonijama. Bit će zanimljivo vidjeti na koji će se način zamršena situacija u kojoj se ova dva suparnika u ovom romanu nalaze odmrsiti. No, za to treba pričekati i posljednju knjigu. Nadajmo se da čekanje neće trajati predugo.