srijeda, 24. kolovoza 2016.

EVOLUCIJA CALPURNIJE TATE, Jacqueline Kelly

Izdavač: Algoritam, 2012.
[eng. The Evolution of Calpurnia Tate]


Upoznajte Calpurniu Virginiu Tate - jedanaestogodišnju znanstvenicu koja uživa u promatranju i proučavanju svijeta oko sebe, posebno onog životinjskog. Na Calpurnijinu veliku žalost, karijera znanstvenice nije baš ono što je majka za nju zamislila u budućnosti. Jer, godina je 1899. i sve bi mlade djevojke trebale marljivo učiti kako postati savršene domaćice i pripremati se za ulazak u društvo i druženje s prikladnim mladićima, a ne tumarati uokolo s Djedom u potrazi za neobičnim kukcima i ostatak vremena provoditi u druženju s Darwinom i Dickensom. Ipak, Calpurniji možda mogu nametnuti beskrajno dosadno pletenje, kuhanje i vezenje, ali njenu već započetu evoluciju teško mogu zaustaviti...

Ne znam jeste li čitali koji od romana o Flaviji de Luce autora Alana Bradleya, koji također govore o djevojčici znanstvenici, zaljubljenoj u kemiju. (Ako niste, svakako preporučam, sjajni su!) Calpurnia me odmah podsjetila na Flaviju, osim što ogranak znanosti u koji se zaljubila Calpurnia nije kemija, već biologija, odnosno zoologija.

Calpurnia je jedna od onih heroina koje svojim razlikovanjem od ostatka društva i onoga što joj je društvo namijenilo započinje proces promjene koji će na cijelo to društvo imati ogroman utjecaj, iako se isprva to možda neće vidjeti. Calpurnia je inspirativan, zanimljiv i nadasve dojmljiv lik, koji mi se veoma svidio. Ona je glas promjene u svijetu koji se na promjene teško navikava, hrabra je i odlučna u svom naumu da za sebe iskroji život kakav želi, a ne kakav drugi za nju žele.

Kao jedina kći uz šestoricu braće, Calpurnia nije zadovoljna namijenjenoj joj sudbinom da postane dama, te je razočarana posvemašnjim nedostatkom entuzijazma za proučavanje prirode od strane i svoje braće, i svoje prijateljice, i roditelja. Srećom, srodnu dušu koja ju razumije Calpurnia pronalazi u blizini, u liku svojeg ekscentričnog Djeda. Djed ju upoznaje s Darwinom i Dickensom i gomilom tajni znanosti, a zajedno često odlaze u avanturističke pohode u prirodu kako bi pronašli nove biljne i životinjske vrste i detaljno istražili svijet oko sebe.

Calpurnijina priča vrlo je zanimljiva, zabavna i užitak ju je čitati. Družeći se s Calpurniom i njenim Djedom provest ćete mnoge nezaboravne trenutke i usput se dobro zabaviti.

Zgodna zanimljivost kod ove knjige je to što svako poglavlje počinje citatom iz Darwinove knjige 'Podrijetlo vrsta', a svaki je citat moguće povezati s onime što se događa u tom konkretnom poglavlju. Sviđa mi se to što autorica na taj način čitateljima približava znanost kojom se Calpurnia žarko želi baviti i koju toliko voli, a tko zna, možda to potakne i neke druge mlade čitatelje da krenu Calpurnijinim putem.

Ova je knjiga možda klasificirana kao knjiga za djecu, odnosno mlađe čitatelje, ali ne dajte da vam to predstavlja prepreku da ju pročitate i ako niste u toj dobnoj kategoriji. Propustili biste sjajnu, inspirativnu i osvježavajuću priču, čiji snažan ženski lik jednostavno osvaja sva srca. Jedina stvar koja mi je nedostajala kod čitanja je to što je kraj ostavljen prilično otvorenim, ne donosi baš nekakav zaokruženi završetak, ali, budući da postoji nastavak - 'The curious world of Calpurnia Tate', to je u redu. Sad treba samo nabaviti taj nastavak, i nastaviti uživati družeći se s Calpurnijom.