četvrtak, 13. travnja 2017.

IZGUBLJENE ZVIJEZDE, Claudia Gray

Izdavač: Znanje, 2016.
Knjiga iz Star Wars serijala
[eng. The lost stars] 

 
A long time ago in a galaxy far, far away...

Thane i Ciena dvoje su djece s planeta Jelucan, najnovijeg u nizu planeta koji su potpali pod vlast Imperija. Iako dolaze iz različitih dijelova Jelucana - Thane iz onog imućnijeg, smještenog na planinama, a Ciena iz siromašne doline - i Thane i Ciena dijele isti san: postati časnici imperijalne flote. Unatoč svim klasnim i kulturalnim razlikama, Thane i Ciena postanu najbolji prijatelji, a njihovo prijateljstvo ostane jednako čvrsto čak i kad postanu izravni suparnici jedno drugome na imperijalnoj akademiji. Postupno, i Thane i Ciena počinju shvaćati da jedno prema drugome gaje i osjećaje koji nadilaze prijateljstvo, ali i ti osjećaji i prvotno prijateljstvo bit će stavljeni na kušnju kada se Thane i Ciena neočekivano nađu na suprotnim stranama u sve izvjesnijem ratu između Imperija i Pobunjenika.

Priča iz Star Wars serijala koju nam je u ovoj knjizi ispričala Claudia Gray prikazuje nam snažnu romantičnu priču dvoje istovremeno i vrlo sličnih i vrlo različitih ljudi, koji će morati proći različite prepreke kako bi uspjeli ostati vjerni jedno drugome. Vjerni, u smislu da uspiju održati vjeru jedno u drugog, povezanost koju uzajamno dijele i svoje dotadašnje prijateljstvo.

Kronološki gledano prema SW serijalu, radnja ovog romana događa se dijelom za vrijeme Epizode VI, a dijelom između Epizoda VI i VII, a kao takva smještena je i u mini serijal nazvan 'Putovanje prema Epizodi VII: Sila se budi'.

Zanimljivo je bilo u ovom romanu ponovno svjedočiti događajima koje smo već vidjeli u filmovima, konkretno u 'Povratku Jedija', ali iz pozadine, iz druge perspektive. Primjerice, ovdje možete vidjeti o čemu su razmišljali i kako su reagirali pojedini vojnici i časnici Imperija nakon što je Zvijezda smrti uništila planet Alderaan, te nakon što su Pobunjenici nedugo nakon toga uništili Zvijezdu smrti. Dodatno je fora bilo vidjeti neke od najpoznatijih Star Wars likova u vrlo malim ili čak cameo ulogama, poput princeze Leie ili moffa Tarkina.

Što se same priče tiče, glavni je njen fokus na odnosu između dvoje glavnih likova - Ciene i Thanea. Priča Ciene i Thanea pomalo podsjeća na priču Romea i Julije - ona je bezvremenska ljubavna priča dvoje ljudi iz različitih slojeva društva koji imaju svaki razlog da budu jedno drugome odbojni, čak suparnici, ali koji čine upravo suprotno: jedno su drugome jedini oslonac i čvrsta točka u vječno mijenjajućem svijetu kojeg pokušavaju biti dio.

Thane i Ciena ne dolaze samo iz različitih slojeva društva - oni su i sami po sebi, kao individue, vrlo različiti. Ciena je do srži odana Imperiju, vjeruje u čast i moć Imperija iznad svega ostalog i teško joj je i pomisliti da bi Imperij mogao biti išta drugo osim pozitivne strane u sukobu s Pobunjenicima, sinonim za napredak i mir u galaksiji. Thane je, pak, sklon sumnjati u sve što smatra nepravednim, svako opravdanje da cilj opravdava sredstvo, pa i sam Imperij i sve što on predstavlja. Thane Imperij ne vidi kao ideal kojem cijeli svoj život teži, već više kao sredstvo za bijeg od doma i obitelji koja ga prezire. S takvim dijametralno suprotnim stavovima glede Imperija, Thane i Ciena morat će se dodatno potruditi kako bi našli zajednički jezik i ostali povezani, unatoč nadolazećim događajima koji će ih sve više odgurivati jedno od drugog.

Sam naslov romana predstavlja izvrsnu metaforu za Thanea i Cienu: izgubljene su zvijezde upravo njih dvoje, a bez obzira na to koliko daleko bili smješteni jedno od drugog u praznini svemira, uvijek će biti dio istog sazviježđa, njime uvijek povezani.

Unatoč fokusu na osjećaje glavnih likova, ova priča nije nikakva romantična limunada. Ima tu i akcije i intriga i prevrata i obrata i još koječega zbog čega ćete ovaj roman čitati kao vrlo napeto štivo. Preporučam čitati netom prije gledanja 'Epizode VII: SIla se budi' (bez obzira planirate li taj film gledati tek prvi ili već stoti put :)) - super će vam doći da se podsjetite na ono što je bilo prije i ujedno će vas polako pripremiti na ono što dolazi. #MTFBWY