četvrtak, 20. travnja 2017.

STAR WARS: BOJIŠTE: SATNIJA SUMRAKA, Alexander Freed

Izdavač: Znanje, 2016.
Knjiga iz Star Wars serijala
[eng. Star Wars: Battlefront: The Twilight Company] 


A long time ago in a galaxy far, far away...

Građanski rat između pobunjeničkih i imperijalnih snaga u punom je mahu širom čitave galaksije. Nakon početnog naleta pobunjenika i velikog udara na Imperij, pobunjeničke postrojbe našle su se preraštrkane na raznim frontama i morale su se povući. No i tijekom povlačenja, borbe i dalje bjesne, a najgore je na površinama pojedinih planeta, na kojima se autohtone civilizacije pokušavaju obraniti od još uvijek prisutne imperijalne moći. Pružiti pomoć tim civilizacijama zadatak je pješadijskih satnija, od kojih one najgore i najteže zadatke uvijek dobije Satnija sumraka.

Satnija sumraka skup je prekaljenih i neustrašivih boraca koje predvodi Hazram Namir. Namirova grupa sve je samo ne sretna naređenim povlačenjem, ali naredbe izvršava bez prigovora. No, kada u jednoj misiji nalete na 'zarobljenicu' koja se kasnije pokaže i kao neočekivana saveznica, to ih odvede na novu, najnepredvidiviju misiju do tada, ishod koje bi lako mogao preokrenuti čitav rat - i pretvoriti povlačenje u napadački juriš.

Za razliku od ostalih Star Wars romana, koji se pretežno baziraju na filmovima, odnosno vuku korijene iz filmova, ovaj roman baziran je na Star Wars: Battlefront video igri, odnosno serijalu video igara. S obzirom na to da je Battlefront FPS odnosno TPS igra (što će reći - pucačina), za očekivati bi bilo da je i čitav roman jedan dug niz borbi, ispaljivanja hitaca iz blastera i tome slično. Ali nije. Ovo je zapravo jedan jako, jako dobar ratni SF roman.

Glavni fokus romana je na naslovnoj Satniji sumraka, odnosno članovima te satnije: Namiru, Gadrenu, Ljepotanu, Baklji i nedavno pridruženoj Žoharici. Svaki od ovih likova na svoj je način poseban i na poseban način čitatelju prirasta srcu. Svaki je od njih također i nezamjenjiv dio Satnije, djelić cjeline koji čini tu Satniju onim što jest: nekom vrstom elitne postrojbe, ali ne u smislu da to znači da je ta satnija imala neku posebnu obuku ili specijalna znanja, već u smislu da su ratnici koji su se pridružili satniji jedni od najboljih, najsmjelijih i najneustrašivijih.

Usporedo s praćenjem same Satnije, povremenim skokovima u prošlost pratimo i Namirovu priču, kao i priču druge strane - imperijalnih sila. Način na koji je pisana, ova priča djeluje vrlo dinamično, napeta je tijekom cijelog vremena čitanja i vrlo je uzbudljiva. Naravno, ovo je ratna priča, tako da su borbe i opisi istih u njoj neizbježni, ali sama je priča puno šira i puno dublja od pukih opisa ratovanja. Jednostavno rečeno, čita se u dahu.

Ono što mi je bilo jako zanimljivo kod ovog romana u usporedbi s drugim Star Wars romanima je to što ovdje po prvi put imamo u potpunosti nove likove, nepoznate nam iz filmova i fokus priče je drugačiji nego u ostalim romanima. Većina Star Wars romana također se bavi sukobom između Imperija i pobunjenika, ili Sitha i Jedija (vječnim sukobom dobra i zla), ali to čini na puno višoj razini - slijedeći samog Darth Vadera, zapovjednike i vođe - i vrlo često se bavi isključivo sukobima u svemiru, borbama zvjezdanih razarača i letjelica svih vrsta. Ova nas priča vodi na drugu stranu: u sukobe koji bjesne na površinama planeta, a čiji su glavni akteri pješadijski odredi - jednako ključni u dobivanju galaktičkog rata, a opet zanemareni u pričama o njemu.

Nemojte se zastrašiti time što je ovaj roman u biti ratna priča (ako već ne volite takve priče). Da, prepun je borbi i sukoba. I da, rat je u središtu zbivanja. Ali u istom su središtu zbivanja i sudionici u tom ratu, koji će vam, neobični kakvi jesu, prirasti srcu i ispričati vam svoju priču. Ova ratna priča ispričana je na najuzbudljiviji mogući način i nećete ju moći prestati čitati (znam da ja nisam mogla :)). Usudite se ući na 'Bojište' - mogli biste se iznenaditi koliko će vam se svidjeti. Meni svakako jest. #MTFBWY