petak, 26. svibnja 2017.

ZAUSTAVITE IVY POCKET, Caleb Krisp

Izdavač: Profil, 2017.
2. knjiga o Ivy Pocket
[eng. Somebody stop Ivy Pocket] 


Nakon što se u prvom romanu našla u središtu složene zavjere, izazvala hrpu neprilika, uvidjela da joj je dotadašnja prijateljica zapravo neprijateljica, te otkrila skriveni svijet duhova, a možda i naznaku vlastite sudbine, Ivy Pocket - najljupkija prava engleska služavka koju možete sresti - kreće u svoju drugu pustolovinu.

Na preporuku gospođice Frost Ivy je usvojila jedna ljupka obitelj - vlasnici 'Povoljnih ukopa Snagsby', u koju se Ivy, s obzirom da ju (osim uobičajenih) sasvim prigodno krase i urođeni instinkti pogrebnikove kćeri - sjajno uklopila. 'Uživajući' u ulozi omiljene kćeri Snagsbyevih, Ivy svejedno ne može prestati razmišljati o sirotoj Rebecci, djevojci koja je zbog spletke stare vojvotkinje, u kojoj je Ivy igrom slučaja bila sudjelovala, završila na groznom mjestu iz kojeg je Ivy želi što prije izbaviti. No, da bi joj to uspjelo, prvo mora pronaći Rebeccu, usput rješavajući uobičajene probleme koji joj svako malo stanu na put - poput bogate nasljednice Estelle koja je uvjerena da su Snagsbyevi imali svoje prste u nestanku njenog brata i kojoj treba Ivyna pomoć da sazna istinu. A budući da Ivy prirodno krase i urođeni instinkti tajne detektivke - ima li tko bolji da pomogne Estelle?

Novi roman o Ivy Pocket duhovit je, vrckav i zabavan, baš kao što je to bio i onaj prethodni. Neobične situacije, komični spletovi okolnosti, razna iznenađenja i urnebesni događaji, upotpunjeni ljupkim ilustracijama ispunili su stranice ovog romana od korica do korica. Ivyna nova pustolovina uzbudljiva je i onako simpatično šašava baš kao i sama Ivy, a čitanje te pustolovine pravi je party za čitateljevu maštu.

U ovoj ćete priči sresti neke stare Ivyne prijatelje (i neprijatelje), a upoznat ćete i neke nove, poput gospođice Carnage, sirote zbunjene knjižničarke. Zajedno s Ivy upast ćete u čitav niz neprilika i zajedno s njom se, također, na izrazito spretan i neponovljiv način iz tih neprilika izvući. Ne moram vam posebno napominjati i to da ćete se, čineći sve to, ujedno neizmjerno zabaviti. :)

Ako se još niste uopće imali prilike družiti s Ivy Pocket, predlažem da druženje započnete s prvom knjigom, pa nastavite s ovom, kako ne biste propustili niti jedan zabavni trenutak njenog nadasve ugodnog društva. (A vjerujte mi, ne želite propustiti nijedan. :)) Ivy Pocket sjajno je društvo i za mlađe i za starije čitatelje: oni mlađi će se uz nju ludo zabaviti i od srca nasmijati, a oni stariji uživat će u njenom britkom sarkazmu, ironiji, pošalicama i doskočicama koje će pažljivijim čitanjem otkriti. (Crni) humor kojim obiluju romani o Ivy Pocket najsličniji je možda serijalu 'Niz nesretnih događaja' Lemonya Snicketa - duhovit splet zabave za sve uzraste, pisan tako da svatko u njemu uživa na svoj način.

Ivy je jedan od najzabavnijih likova s kojima sam se u zadnje vrijeme imala prilike družiti - i jedva čekam da se to druženje nastavi, u idućim knjigama. Imam osjećaj da će ovaj serijal dugo trajati - Ivy nam svakako ima još puno toga za pokazati.