ponedjeljak, 20. veljače 2023.

SRETNA NOVA GODINA, Malin Stehn

Izdavač: Znanje, 2022.
[šved. Ett gott nytt år]
Prijevod: Martina Klobučar

Je li ikad postojala prikladnija knjiga za započeti novu godinu? I think not. Zato sam naprosto morala ovu sačuvati i s njom krenuti na prvi dan 2023. Ispostavilo se da je to bila jako dobra odluka, jer sam ju pročitala jako brzo i baš mi je legla.

Ako vrijedi ona da se po prvom danu nove godine zna kakav će biti i ostatak te godine, vrijedi li onda i da se po prvoj knjizi u godini zna kakav će biti i ostatak one čitateljske? Sudeći prema ovoj knjizi, moj će biti dobar! :)

Radi se o trileru čija radnja započinje na Staru godinu, u večer koje se dvije obitelji pripremaju zajedno proslaviti doček Nove. Dvije kćeri tinejdžerice, po jedna iz svake od ovih dvaju obitelji, dobivaju dopuštenje održati svoj vlastiti novogodišnji tulum. Uz manja negodovanja i pokoju trzavicu u zadnji čas, sve krene dosta veselo i po planu. A onda negdje tijekom noći, jedna od tinejdžerica uputi poziv ocu druge, nakon kojeg se on požuri s njom sastati. Nedugo potom, on se vrati na svoju zabavu, ali djevojka nestane.

Iako sve indicije upućuju na određeni zaključak oko ovog nestanka, u priči je puno više toga što se tek treba otkriti, a ništa, baš ništa, nije onako jednostavno kako na prvi pogled izgleda.

Osim što opisuje jedan zagonetni misterij i tjera nas da otkrijemo što se dogodilo te kobne noći prelaska iz jedne godine u drugu, ova knjiga u fokus stavlja i odnose između dviju obitelji, tj. članova tih dviju obitelji, koji su do tada jedni drugima bili dobri prijatelji, pa i više od toga. A jednom kada sumnja počne nagrizati prijateljstvo, ima li mu uopće spasa? Osim toga, nestanak jedne djevojke ovdje ni blizu nije jedina tajna koja bi mogla ispasti iz ormara. Ima tu još ponekih kostura...

Nova godina iz naslova ovdje je sve samo ne sretna: grozničava je, puna sumnji, straha i očaja. Nema ovdje puno događaja, radnja ne ide brzo, ali napetost je ipak sveprisutna - u onom psihološkom aspektu, u kojem pratimo likove pitajući se u kojem će se trenutku svaki od njih konačno slomiti i priznati neki grijeh iz (ne tako daleke) prošlosti, koji će na neki način biti povezan s događajima na Staru godinu.

Poglavlja su kratka, a svako od njih ispričano je iz perspektive nekog od likova, što doprinosi dinamici i brzini čitanja. Nijedan lik nije mi se pretjerano svidio niti me se posebno dojmio, no oni ni nisu ovdje da bi se čitatelju dopali, već da bi ispunili svoju ulogu u pletenju mreže tajni i međusobnih odnosa - mreže u koju se na kraju ulovi jedna tragedija, i čitavu tu mrežu zapetlja.

Što još reći? Dobar odabir za početak godine. Jako dobar.

___________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/3lO7idY