nedjelja, 12. veljače 2023.

PRIČE ZA LAKU NOĆ ZA MLADE BUNTOVNICE: 100 ŽENA KOJE SU EMIGRIRALE I PROMIJENILE SVIJET, Elena Favilli

Izdavač: Znanje, 2022.
3. nastavak  Priča za laku noć za mlade buntovnice
[eng. Good night stories for rebel girls: 100 immigrant women who changed the world]
Prijevod: Silvia Sinković

Knjiga-projekt 'Priče za laku noć za mlade buntovnice', kojom su njene autorice htjele preokrenuti uloge žena u pričama koje čitamo djevojčicama prije spavanja i potaknuti djevojčice da žele više i da znaju da, oslanjajući se na same sebe, mogu ostvariti svoje snove, uspjela je postići sve navedeno, ali i mnogo više. Kroz stotinu priča o snažnim ženama te nastavkom s još stotinu, djevojčice diljem svijeta upoznale su stvarne junakinje s kojima dijele iste snove, u koje se mogu ugledati i čijim se putevima mogu inspirirati kako bi prokrčile svoj vlastiti.

Problem položaja žena u društvu nešto je što je još uvijek aktualno, nejednakosti još uvijek postoje, i upravo su zato knjige poput ovih prijeko potrebne, kako bi osnažile djevojčice od malih nogu i pokazale im da nikada ne odustanu i ne čekaju na nekoga drugog da im pruži ono nešto što im treba da bi živjele sretno zauvijek. Srećom, i popularne bajke i crtići također se sve više mijenjaju i u glavne uloge stavljaju snažne heroine koje ne sjede u tornjevima čekajući prinčeve da ih spase. Možda je baš zato Disneyev 'Frozen' toliko popularan, jer je Elsa prva Disneyeva princeza koja je potpuno samostalna i neovisna, koja slijedi svoj happily ever after samo tako, oslanjajući se na vlastitu snagu.

Novi nastavak 'Priča za laku noć za mlade buntovnice' u fokus stavlja još jedan problem nejednakosti, i to onaj s kojim se susreću gotovo sve žene emigrantice. Dovoljno je teško napustiti dom i sve što ti je poznato, zbog bilo kojeg razloga, a još je teže kad znaš da će te mjesto u koje ideš teško prihvatiti. Ne uvijek, naravno, ali gledajući unatrag par godina na još aktualne migrantske krize, neprihvaćanje useljenika i otežavanje njihovog života samo zato što nisu oduvijek živjeli ondje gdje su doselili, još uvijek je itekako prisutno. Sa novih stotinu priča o ženama koje su i taj problem uspješno nadvladale, najnovije buntovnice pokazat će djevojčicama širom svijeta da je i ovaj problem moguće nadvladati - i postati uspješna žena koja ostvaruje svoje snove i mijenja svijet.

Od Madeleine Albright do Rihanne, ova knjiga donosi stotinu priča o emigranticama koje su svijet na neki način učinile boljim mjestom i koje su pronašle svoje mjesto pod suncem. Priče su i ovoga puta šarolike, a pričaju i o znanstvenicama i o sportašicama i o balerinama i o umjetnicama i o političarkama; o mnogim, mnogim ženama čijim se pričama možemo inspirirati i čije korake možemo slijediti. Ono što je sjajno kod ovih priča je i to što su sve do jedne istinite, a upotpunjene su divnim ilustracijama, čije autorice su također žene.

Od trenutka pokretanja prve Kickstarter kampanje za financiranje prve knjige ovog serijala, pa do danas, i sam je serijal promijenio svijet: revolucionarizirao je svijet bajki i priča za laku noć koje čitamo djeci, bez obzira na spol, upoznajući ih sa stvarnim junakinjama koje su vlastitim snagama napravile nešto, bilo da se radi o postizanju sportskih rezultata, uvođenju promjena u politici, prkošenju totalitarnim i autoritarnim režimima, ili tek postizanju još jednog koraka k nekom cilju koji će omogućiti bolje i pravednije sutra nekim budućim generacijama.

Djevojčice (a i dječaci) koje će čitati ove knjige upravo su te buduće generacije, koje će zahvaljujući tim knjigama i njihovim pričama, odrastati malo snažnije, malo hrabrije, malo sigurnije u sebe i svoje sposobnosti. Neke od njih možda osvanu u nekom budućem nastavku istih ovih priča, nikad ne znaš. :) 

_____________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/3K1D0y8