utorak, 11. lipnja 2024.

GOST IZNENAĐENJA, Nita Prose

Izdavač: Stilus, 2024.
Nastavak romana Sobarica
[eng. The mystery guest]
Prijevod: Dražen Čulić

Sobarica Molly puno je napredovala od posljednjeg puta kada smo je sreli. Prije svega, Molly više nije 'samo' sobarica već glavna sobarica, a i u poslovnom i privatnom životu ide joj jako dobro. Čak se i u međuljudskim odnosima, koji su joj oduvijek predstavljali zagonetku, sve bolje snalazi.

U hotelu Regency Grand, gdje je Molly zaposlena, u tijeku je važno događanje: tajanstvena objava vrlo uspješnog pisca kriminalističkih romana J.D. Grimthorpea. Nažalost, prije nego Grimthorpe uspije održati govor i tu tajanstvenu objavu i objaviti, on se sruši mrtav, a Molly se još jednom nađe u zavrzlami istrage ubojstva, u kojoj ponovno postoji opasnost da (pogrešan) krivac bude - sobarica.

Simpatično neobična Molly po drugi će put uprijeti sve svoje snage kako bi otkrila što se ovdje dogodilo i sumnju skrenula s očitih, ali pogrešno odabranih sumnjivaca te naprečac donešenih policijskih zaključaka. Ubojstvo još jednog važnog gosta donijet će Molly neželjenu pozornost, upregnuti njen nevjerojatan um koji vidi pojedinosti koje svima drugima promiču, ali joj zadati i probleme, budući da ju sa slavnim ubijenim piscem vežu i još neke niti iz prošlosti, o kojima ne želi baš govoriti. Sve to skupa uklopit će se u još jednu ugodnu, cozy krimi misteriju.

Iako smo u prvom romanu o Molly imali priliku Molly jako dobro upoznati, ovdje nam se pruža prilika zaroniti malo i u Mollynu prošlost i doznati još neke detalje o njoj i događaje kroz koje je prošla, a koji su imali puno utjecaja na to kakva će Molly osoba kasnije postati. Također, otkrit ćemo i neke djeliće Mollyna života koji će se baš savršeno uklopiti u sliku koju o njoj imamo, a kojoj su ti djelići baš nedostajali (odnosno, prva ih je knjiga ostavila nekako nedorečenima).

Ovaj se roman bavi pogreškama iz prošlosti, ljudima koji nisu baš onakvi kakvi se svijetu predstavljaju, dobro prikrivenim varalicama i tajnama koje vješto skrivaju.

"Visok je, vitak i dobro odjeven, nema grbu niti je kosmat. Čist je i djeluje respektabilno, ne kao vuk u janjećoj koži. U kutu njegove radne sobe nema hrpica kostiju niti živi na mostu i terorizira svakoga tko ga poželi prijeći. Ali sada vidim. Vidim jasno kao nikad prije - da čovjek može istovremeno biti čovjek i čudovište."

Kakve god tajne i prevare bile i koliko god vješto ih netko pokušao prikriti, Mollyn fantastičan um uvijek uspije vidjeti ravno kroz njih, čim na svoj specifičan način prikupi sve informacije i kockice se poslože onako kako trebaju. Super mi je kako Molly ovdje konačno dobije priznanje koje već dugo zaslužuje, od osobe koja joj ga je davno već trebala dati, a time i sama Molly konačno shvati kako je možda spremna za puno više no što je ikada mislila da bi mogla postići.

Molly je doista divan lik, specifičan, neobičan i baš jako, jako drag. A misterija u koju se ovaj put uplela jednako je divno ispletena, za guštanje uz neki topli napitak i par sati baš ugodnog, ugodnog druženja. 

___________________________________________

Kako do knjige: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/gost-iznenadenja/