srijeda, 5. lipnja 2024.

SOBARICA, Nita Prose

Izdavač: Stilus, 2022.
[eng. The Maid]
Prijevod: Dražen Čulić
 

Sa simpatičnom Molly u glavnoj ulozi, ovaj je roman ono što bismo nazvali cozy misterijom, sporo odvijajućim krimićem u kojem je ovaj krimi dio gotovo sporedan, ispunjenim osebujnim likovima, čije osobnosti vam brzo prirastu srcu. Meni barem jesu.

Molly je sobarica u hotelu Regency Grand, u kojem, prilikom uobičajenog čišćenja dodijeljenih joj soba, u jednoj od soba pronađe mrtvo tijelo bogatog biznismena, jednog od stalnih gostiju hotela. Kako je ovaj uvaženi gost, čini se, umro pod čudnim okolnostima, a Molly je posljednja osoba koja se našla u blizini njegovog tijela, ubrzo joj to donese i titulu glavne osumnjičene osobe za njegovo umorstvo.

Mollyna osobnost čini ju čudnom ljudima koji je samo površno upoznaju, a vjera u ljude i nemogućnost otkrivanja njihovih skrivenih namjera tjera ju da povjerenje često pokloni onima kojima to nikako ne bi trebala. Iako se, nakon smrti bake, Molly osjeća sama na svijetu, uskoro će vidjeti da ipak nije okružena samo mućcima, već oko sebe ima i nekoliko pravih prijatelja, koji će ostati uz nju što god da joj zatreba.

Zanimljiv i pun šarolikih likova, s Molly u središtu, ovaj je roman jedan od onih s kojima ćete rado sjesti uz šalicu kave ili čaja, i uz koji ćete potom provesti nekoliko vrlo ugodnih sati. Tako je meni bilo. Podsjetio me na neke od najdražih mi (uvijek britanskih) krimića i upoznao sa spletom likova koji su mi se jako svidjeli.

Iako se to nigdje izričito ne navodi, iz Mollynog ponašanja i interakcije s drugima jasno je da njen lik izvire negdje iz širina autističnog spektra. Sviđa mi se to kako je autorica pokušala predstaviti nam kako ljude slične Molly vide drugi - najčešće čudnima, promatrajući ih s podsmjesima popraćenima ruganjem - ali, i prikazujući nam koliko fantastična Molly doista jest, koliko je način na koji ona vidi svijet i ljude oko sebe poseban i inteligentan i kako postoje ljudi koji to, nakon što ju bolje upoznaju, doista i shvate.

Kao što je uobičajena pretpostavka da je krivac uvijek batler, tako je ovdje ta pretpostavka (u nedostatku batlera), pala na sobaricu. A sobarica Molly, uz pomoć nekolicine prijatelja za koje nije ni znala da ih ima, dat će sve od sebe da pobije tu lažnu pretpostavku i policiju usmjeri na pravi trag - i prave krivce. A način na koji će to napraviti, vjerujte, je pomno osmišljen i vrlo zabavan.

Čitanje ovog romana slično je igri Clueda, s tim da znate da krivac nije sobarica, ali dok okrijete je li to kuhar, barmen, upravitelj, gost, concierge, nosač, konobar ili netko drugi, dobro ćete se zabaviti - i sasvim ugodno provesti. 
 
__________________________________________