utorak, 4. lipnja 2024.

KUĆNA POMOĆNICA, Freida McFadden

Izdavač: Egmont, 2023.
[eng. The housemaid]
Prijevod: Dijana Štambak

Ova se knjiga ne poigrava samo odnosom čitatelja prema radnji priče i pokušajima odgonetavanja iste, već i odnosom čitatelja prema samoj knjizi. Ili, konkretnije, likovima te knjige.

Na početku, imamo klasičan trokut kućne pomoćnice Millie - psihotične supruge Nine - zgodnog supruga Andrewa, iz kojeg posve predvidivo proizlazi upravo ono što pripovjedačica (Millie) gotovo odmah i nagovijesti da bi se moglo dogoditi (neću vam otkriti što, ali vjerojatno već točno nagađate i sami). Zagonetnost i početnu zanimljivost radnje u nekom trenutku posve preuzme izrazita odbojnost prema apsolutno svim likovima, posebno Millie, koji se ponašaju tako predvidivo i klišejizirano da ih poželite opaliti ravno u nos.

A onda dođete do kraja prvog dijela knjige i totalnog WTF trenutka, u kojem autorica izokrene cijelu priču naopačke i ta priča dobije posve novi smisao.

Ne znam jesu li likovi namjerno osmišljeni da budu ovako iritantni tijekom prve polovice romana, ali ako i jesu, to je bio vrlo zanimljiv - i uspješan! - potez, jer dodatno potencira čitalački šok u koji upadnete kad dođete do prvog velikog obrata. Pljesak za izvedbu, doista.

Tajne savršene bogate obitelji i braka Nine i Andrewa nekako i očekujete, ali kada te tajne isplivaju na vidjelo, ispadnu toliko luđe i bizarnije od bilo čega što ste mogli zamisliti da Nina i Andrew skrivaju. Posebno Andrew! A ni Millie, dakako, nije bez kostura u ormaru, što figurativnih, što doslovnih. Koliko me ljutila na početku, toliko sam je respektirala na kraju. Millie će kod svakog čitatelja definitivno izazvati pomiješane emocije, baš kao i Nina i Andrew, jer niti jedno od njih na kraju neće biti nimalo nalik slici koju ste o njima stvorili kada ste tek krenuli čitati. Freida nije ovdje izvela samo izvrsnu karakterizaciju likova i u roman ubacila nekoliko potpuno iznenadnih obrata, već je iznenadno obrnula i same te likove. Pljesak, još jednom.

Relativno kratka poglavlja nešto su što dodatno ubrzava čitanje, kojem, nakon što dođete do drugog dijela romana, dodatno ubrzanje neće ni trebati. Brzo, pitko, uvrnuto i izvrnuto - ovaj roman je nešto posve drugačije kada pomislite na psihološki triler. Svaka preporuka.

_____________________________________

Kako do knjige: https://shop.egmont.hr/proizvod/kucna-pomocnica/