četvrtak, 13. studenoga 2014.

NIJEMA DJEVOJKA, Tess Gerritsen

Izdavač: Mozaik Knjiga, 2014.
[eng. The silent girl, 9. knjiga iz serijala Rizzoli & Isles]


Kad skupina turista na ulici u Chinatownu pronađe odrezanu ljudsku šaku, na mjesto događaja pozvani su istražitelji bostonske policije Jane Rizzoli i Barry Frost, koji nedaleko od šake pronalaze i odbačen pištolj, a pretragom okolnih krovova dolaze i do pripadajućeg tijela. Žrtvi je prerezan grkljan, a policijska patologinja Maura Isles utvrđuje da je to učinjeno neobično oštrim i dugačkim predmetom.

Chinatown je poznat po mjestima na kojima su se dogodila razna strašna ubojstva, a ovo najnovije čini se da je povezano s jednim od njih, nasumičnim pokoljem u jednom kineskom restoranu u kojemu su ubijene 4 osobe. Rizzoli i Frost pokušavaju povezati konce između njihovog i onog starog slučaja, te otkriti kako su sa svime time povezane i otmice dviju djevojčica iz dvaju obitelji čiji su članovi stradali u spomenutom pokolju u kineskom restoranu, ali koji osim toga što su se očito zatekli u krivo vrijeme na krivom mjestu, naizgled nisu ni na koji način povezani. Uz pomoć Maure Isles, koja se uz otkrivanja pojedinosti o slučaju istodobno bori i s nekim vlastitim problemima, Rizzoli i Frost otkrit će da je ono što povezuje dva slučaja i dvije nestale djevojčice još strašnije no što su mogli i zamisliti...

'Nijema djevojka' još je jedan iz romana u serijalu o neobičnom prijateljstvu detektivke Jane Rizzoli i patologinje Maure Isles, koji prati visoke standarde koje su prethodni romani iz ovog serijala postavili u žanru kriminalističkih trilera. Ne znam što će vas prije natjerati da ovaj roman ne ispuštate iz ruku dok ga ne dovršite - vrlo intrigantan i tajanstven slučaj, odlična psihološka karakterizacija likova, kako onih glavnih, tako i sporednih, te također uvid u to kako razmišlja i sam ubojica, fantastičan način na koji se svaki detalj na koji naiđemo tijekom čitanja savršeno uklapa u sliku koju otkrijemo tek na kraju, nakon rješenja slučaja... S obzirom na autoričinu diplomu iz medicine i antropologije, savršeno postavljanje zagonetnog slučaja i u ovom njenom romanu, te opisivanje odgonetanja istog, korak po korak, ne bi nas trebalo čuditi.

Iako se svaki roman iz ovog serijala može čitati i odvojeno, neki sadrže poneku poveznicu sa svojim prethodnicima. U ovom romanu to dosta dolazi do izražaja, pogotovo kod Maure Isles, kod koje vidimo da se još bori s proživljenim iskustvima iz prošlog romana, 'Mjesto za ubijanje', što utječe na njen privatni život i pomalo se zrcali i na onaj profesionalni. Ta činjenica dodatni je bonus, jer mi se osobno sviđa čitati o likovima koji su kao i mi smrtnici, podložni vlastitim osjećajima i strahovima.

Također, za razliku od drugih romana u serijalu, ovaj se dotiče i nečega čega nije bilo u onim prijašnjima - nadnaravnog. Naravno, s obzirom da je Maura Isles ipak jedan od glavnih likova, to nadnaravno može biti i sasvim logično objašnjeno.

Za kraj, što reći? Još jedna knjiga iz serijala, još jedan pun pogodak. I za ljubitelje krimića, i za ljubitelje trilera, a možda i za neke druge. Ako ste već čitali Tess Gerritsen, nećete se razočarati, a ako niste, krajnje je vrijeme da počnete.