nedjelja, 16. studenoga 2014.

ODJEL 19 - serijal, Will Hill

Izdavač: Znanje, 2013./2014.

1. knjiga: Početak [eng. Department 19]
2. knjiga: Uskrnuće tame [eng. Department 19: The Rising]
3. knjiga: Borbene linije [eng. Department 19: Battle lines]


Odjel 19, znan i pod nazivom 'Crna svjetlost', tajna je vladina organizacija koja se svakodnevno bori protiv vampira, čijeg je postojanja svijet također nesvjestan. Organizaciju su još 1892. utemeljili Jonathan Harker, Arthur Holmwood, John Seward i Abraham Van Helsing, četvorica preživjelih nakon susreta s Drakulom, prvim poznatim vampirom, od kojega su potekli svi oni poslije.

Nakon što mu nepoznato stvorenje otme majku, Jamie Carpenter nađe se unutar ove tajne vladine organizacije, gdje doznaje ne samo da vampiri postoje i da predstavljaju stvarnu, svakodnevnu, prijetnju čovječanstvu, već i da je stvorenje koje mu je otelo majku upravo jedan od njih. Friško regrutiran, Jamie uz pomoć Odjela 19 kreće u borbu protiv smtronosnog neprijatelja i potragu za majkom, dok usporedno otkriva tajne Odjela kojemu sada pripada, njegovu povezanost sa svojim ocem, koji je ubijen pod čudnim okolnostima, te skriveni plan samih vampira, koji je veći i krvoločniji no što bi itko mogao i zamisliti...

Moram priznati da mi se prva knjiga na dijelove činila poprilično djetinjastom i naivnom, iako ima i jako dobrih dijelova, ali drago mi je da sam nastavila čitati, jer je serijal u nastavku naprosto odličan! Povezanost s pričom o Drakuli, i sam Drakula, s kojim ćete se u knjigama susresti, jako su dobro smišljeni i daju nam još jedan pogled na cijelu tu priču, istodobno respektirajući i nimalo ne izvrčući originalno Stokerovo djelo, što mi se posebno svidjelo. Likovi, poput Jamiea, kroz knjige se razvijaju, pa kako radnja odmiče, počet ćete ih više cijeniti. Također, ima puno neočekivanih prevrata - likovi za koje to nikada ne biste pomislili pretvaraju se u podmukle izdajice, a oni naizgled 'mlitavi' i neodlučni postaju hrabri baš kada je najteže i točno u pravom trenutku.

Radnja svake knjige, iako na 500-tinjak stranica, odvija se zapravo samo u nekoliko dana. A, bez obzira na naizgled puno strana koje obuhvaćaju kratki vremenski period, ni u jednoj knjizi uopće nema praznog hoda - događaji se nižu jedan za drugim, baš svaka reakcija izaziva protureakciju i to u tolikoj mjeri da se ponekad upitate kada likovi u ovoj knjizi uopće imaju vremena udahnuti. Radnja je izuzetno napeta i natjerat će vas da čitate svaku knjigu sve do kraja, te vas ostaviti u iščekivanju sljedećeg nastavka.

Iako su klasificirane kao knjige za mlade, količina akcije i napetosti, te uzbudljivost radnje natjerat će svakog poklonika, kako akcije, tako i trilera i SF-a ili jednostavno dobre, uzbudljive priče, da u ovom serijalu uživa. Svakako pročitajte!