četvrtak, 5. svibnja 2016.

LUNA TREE - THE BABY PROJECT, Maya Berger

Izdavač: Luna Tree Publishing, 2015.


Ova je knjiga u moje ruke došla od same autorice, koja me zamolila za iskrenu recenziju. 

Moram spomenuti, prije svega, da knjiga zaista izgleda predivno. Tko god da je osmislio naslovnicu, napravio je sjajan posao. Naslov je misteriozan i neobičan, te me odmah nekako vukao da otkrijem o čemu se to ovdje radi. (Neću vam otkriti koja je tajna iza naslova, kako vam ne bih uskratila užitak da pročitate i saznate sami. ;))

Radi se o autobiografskoj priči same autorice, Maye Berger, koja se, susrevši se s rijetkom autoimunom bolesti, odlučila svoje iskustvo o suočavanju s istom te, konačno, i prevladavanju iste, podijeliti s drugima, ne bi li time možda još nekome pomogla ili ga inspirirala ako se on ili ona ikad nađe u sličnoj situaciji.

Na početku, Mayina priča djeluje poput dnevničkih zapisa, u kojima ona priča o svome životu prije bolesti i susretanju s njome, istodobno otkrivajući i dosta toga o samoj sebi, svojim razmišljanjima, snovima i ljubavima. Zbog ovakvog načina pisanja, nekako sam se, čitajući, osjećala kao da zabadam nos u nečiji privatni dnevnik, što ova knjiga u biti i jest, pa ne mogu ne odati respekt autorici na hrabrosti da sve to podijeli s drugima, čak i one trenutke koji ju ne ostavljaju u naboljem svjetlu - trenutke za koje i sama za sebe priznaje da je u njima bila naporna, zahtjevna ili teška. Nema mnogo ljudi koji bi se to usudili.

Moram, ipak, priznati, da mi je u nekim dijelovima bilo pomalo teško skoncentrirati se na priču, jer, pričajući svoju životnu priču, Maya u nju uvodi i iz nje izvodi brojne likove - članove njene obitelji, njene sadašnje i bivše ljubavi, poznanike i prijatelje, koji u tom pričanju imaju epizodne uloge i uskaču po potrebi, često nasumično, dovodeći sa sobom i male mini digresije zbog kojih je lako izgubiti nit koju priča slijedi. Također se nisam mogla oteti dojmu da Maya koristi svaku priliku kako bi ubacila i pokoju kritiku svakoj od osoba u svome  životu, što me u par navrata nagnalo da pomislim kako sam se našla na partiji tračanja na kavi, na kojoj mi se povjerava netko koga ne poznajem i iznosi mi prilično intimne stvari i primjedbe o ljudima u svom životu, pri tome ih nimalo ne štedeći. Pomalo čudan osjećaj, ali tek u par navrata, i opet, to sam samo ja, drugi čitatelj to možda ne bi doživio na ovaj način.

Mayina bolest naziva se Ankylosing Spondylitis, odnosno ankilozantni spondilitis, a radi se (prema medicinskom rječniku) o autoimunoj reumatskoj bolesti vezivnog tkiva u kojoj se javlja upala kralješnice i velikih zglobova, što dovodi do ukočenosti i bolova. Ova bolest je rijetka i nisam se nikada s njom ranije susrela, te sam ovim putem dobila priliku mnogo o njoj doznati i naučiti.

Pričajući svoju priču, Maya ništa ne skriva: hrabro iznosi sve detalje svog života, pokušavajući nam približiti i otkriti sve faktore koji su možda utjecali na njenu bolest, i koji su, kasnije, bili ti koji su pomogli da je prebrodi. U Mayinom hrvanju s bolesti mnogi će se čitatelji, bez sumnje, prepoznati: beskrajni posjeti bezbrojnim liječnicima i specijalistima, nemogućnost da se dođe do prave dijagnoze, bezuspješna liječenja i terapije, iskušavanje bezbrojnih alternativnih metoda i onaj krajnji osjećaj frustracije i nemoći kada ništa od toga svega ne upali i ne da nikakve rezultate. Kroz sve je to i Maya prošla, sve dok nije konačno pronašla onu jednu stvar koja je, na kraju, upalila.

Za Mayu, ta 'stvar' bila je Energija, i to Energija s velikim 'E', jer se pod tim terminom ovdje ne misli na energiju koja proizlazi iz fizičke aktivnosti i rada, nego Energiju koja stvara svjetlost i toplinu, onu koja može biti i izvor iscijeljenja. Odmah ću vam reći da nisam baš neki pobornik alternativne medicine niti alternativnih metoda liječenja, iako ih niti u potpunosti ne odbacujem. No, u smislu što ova Energija predstavlja, kako funkcionira i što jest, Maya ju je jako dobro predstavila u ovoj knjizi, te ona i sa znanstvenog gledišta, po meni, ima smisla. U metode kako se njome koristiti u liječenju neću pobliže ulaziti, jer tu nikako nisam stručnjak, ali one su također iznijete u ovoj knjizi i ostavljene na čitatelju da ih prihvati ili promotri sa skepsom.

To je ono što mi se najviše svidjelo kod ove knjige: to što autorica ne nameće svoj stav, odnosno svoj izbor liječenja kao jedini ispravan - ona ga jednostavno predstavlja, iznosi svoja iskustva s njim, njegove dobre, ali i njegove loše strane, kao što je, primjerice, visoka cijena tretmana. Maya nikoga ne pokušava nagovoriti da isproba ovu metodu liječenja, ona samo želi nekome pružiti informaciju o njoj, baš kao što je i njoj ona bila pružena, ta inspirirati nekoga i ohrabriti ga da ne odustane, čak ni kada mu se čini da mu baš ništa ne može pomoći i da nikada neće uspjeti riješiti svoj problem. 

Ili, onako kako sama kaže na početku knjige: "My hope is that my story will inspire and encourage others."

Maya želi ohrabriti ljude da ne odustanu od ostvarivanja svojih snova zato jer ih bolest u tome sprečava. I ona je imala san - zasnovati obitelj - pred kojim se bolest ispriječila, ali uspjela je pobijediti i ostvariti ga. Zašto to onda ne bi mogao i svatko od nas?