nedjelja, 15. svibnja 2016.

SVE ŠTO SAM ŽELJELA, Lori Nelson Spielman

Izdavač: Fokus, 2016.
[eng. The life list]


Knjiga Lori Nelson Spielman - 'Sve što sam željela' - bajkovita je, lijepo napisana i vrlo životna priča, koja i stilom i temom pomalo podsjeća na neke od najboljih ostvarenja Cecelije Ahern, ili pak Lise Jewell.

Priča govori o Brett, mladoj ženi koja je upravo izgubila majku, s kojom je bila veoma bliska. Brettina je majka, kao i Brett i njezina dvojica braće, bila vrlo imućna žena, a također i uspješna direktorica jedne kozmetičke tvrtke, što je bio položaj koji je Brett smatrala da će, nakon majčine smrti, naslijediti. No, Brettina je majka za nju, kako će se ispostaviti, imala sasvim druge planove: naime, kako bi dobila nasljedstvo, majka joj je oporučno ostavila uvjet da ispuni deset ciljeva sa popisa životnih ciljeva koji je Brett svojedobno načinila.

Na prvi pogled, ovaj uvjet možda i ne izgleda osobito zahtjevan, ali stvar je u tome da je spomenuti popis Brett načinila kad je imala svega 14 godina, a na njemu se nalaze i neki ciljevi koji se Brett sada, u njenim tridesedima, čine potpuno neostvarivima - kao, primjerice, roditi dijete, zaljubiti se ili ostvariti potpuno drugačiju karijeru od one sadašnje. Da stvar bude još teža, sve ciljeve Brett mora ispuniti u razdoblju od samo godine dana.

Iako joj se na početku majčina odredba čini potpuno suludom, Brett će ipak pokušati ostvariti svoje davno zapisane životne ciljeve, a kako ih bude ostvarivala, postajat će joj sve jasnije da je njena majka možda ipak bila u pravu kada ju je natjerala da to učini - jer, jedan po jedan, ovi će ciljevi Brett izmijeniti život na načine koje prije ne bi mogla ni pojmiti...

Ovo je jedna od onih priča u kojima jednostavno uživate čitajući ih. Dirljiva je i zabavna, čak izrazito duhovita na nekim dijelovima, a u nekim drugima, pak, i vrlo dramatična. Sposobna je izmamiti vam i smijeh i suze, kao i još čitavu paletu drugih osjećaja, te, nakon čitanja, ostaviti vas s onim osjećajem kao da se rastajete od dragog prijatelja s kojim ste uživali družiti se.

Bilo mi je strašno drago družiti se s Brett, pratiti ju kroz njene uspone i padove i čitavu tu pustolovinu ostvarivanja ciljeva koje je zapisala kao četrnaestogodišnjakinja. Naročito mi se svidjelo to kako svi likovi ovdje na neki način čine jednu obitelj, te posebno kako se sve u biti vrti oko obiteljske povezanosti, s posebnim naglaskom na onu povezanost majke i kćeri, koju je autorica tako vješto i slikovito opisala oslikavajući odnos Brett i njene majke. Ta povezanost se posebno osjeti kroz činjenicu da, iako Brettina majka u romanu zapravo ne sudjeluje kao živući lik, njena se prisutnost, i njen utjecaj na neke događaje, itekako osjeti.

Ovaj je roman, također, vrlo inspirativan i čitatelja navodi da se zapita neke stvari i o odgovorima na ta pitanja razmišlja i nakon što zatvori knjigu. Ono što je zaista divno u njemu oslikano je ta nevjerojatna mogućnost da ti se, ponekad, svi komadići slagalice života, pa čak i oni naizgled potpuno nespojivih oblika, na kraju ipak uspiju posložiti u predivan, savršen mozaik. To je poruka koju nam ova knjiga šalje: ništa nije nemoguće i ništa nije nespojivo, ako imaš hrabrosti dovoljno se potruditi i strpljenja dovoljno dugo ustrajati u traženju savršenih kockica koje će se uklopiti u tvoj životni mozaik.

Nakon što pročitate Brettin popis životnih ciljeva, mnogi će se od vas sigurno prisjetiti i vlastitih, nebitno je li postojao samo jedan ili više njih, u različitim razdobljima vašeg života. A dok ih se budete prisjećali, razmislite i o tome koliko ste ih do sada ostvarili i budite ponosni na sve one koje jeste, a za one koje niste, razmislite biste li ih još htjeli ostvariti i što možete napraviti da to učinite. Brett će vam pokazati da je sve moguće, ali i da sve počinje prvim korakom. Samo treba imati hrabrosti i odlučnosti zakoračiti.

Preporučila bih ovu knjigu svakome tko traži malo inspiracije ili malo vedrine da mu uljepša sumorne dane stvarnosti, a posebno onima koji i sami sanjare o ostvarenju nekih svojih, ma koliko malih ili velikih, želja. Možda vas ova knjiga potakne da krenete u akciju. ;) Jer, baš kao što autorica, na samom kraju zahvala u ovoj knjizi, kaže: "ova knjiga pripada svakoj djevojci i ženi koja između riječi 'sanjarenje' i 'sanjariti' odabere glagol, a ne imenicu." Ja bih dodala, ne samo svakoj djevojci i ženi, već, jednostavno - svakome.