subota, 14. svibnja 2016.

SLUČAJ, Melanie Raabe

Izdavač: Znanje, 2016.
[njem. Die Falle]


Među novim KDS izdanjima ovog se svibnja našao i jedan vrlo, vrlo intrigantan psihološki triler. Radi se o debitantskom romanu njemačke autorice Melanie Raabe, koji je dobio nagradu Stuttgarter Krimipreis 2016. za najbolji debitantski kriminalistički roman.

Radnja romana vrti se oko Linde Conrads, vrlo uspješne autorice bestselera koja već dugih 11 godina nije promolila glavu iz svoje vile u blizini Münchena, gdje živi u potpunoj izolaciji. Javnost ima različite teorije zašto je tome tako, uključujući i onu da Linda boluje od neke rijetke teške bolesti, ali istina je nešto drugačija: naime, prije 11 godina Linda je pronašla svoju sestru mrtvu i suočila se s licem njenog ubojice. Sve otada, Linda živi u neprekidnom strahu i lice ubojice je neprekidno proganja, i u snu i na javi. Ipak, uspjela se uvjeriti da je koliko-toliko sigurna, začahurena u svojoj izolaciji, sve do dana kada je slučajno na TV-u ponovno ugledala lice sestrinog ubojice.

Od tog trena, Linda se ne može smiriti. Odlučna je da sestrinog ubojicu dovede pred lice pravde, ali, u svom stanju i iz svoje samonametnute izolacije, zna da to ne može učiniti - ili bar da to neće biti tako lako. Nemajući druge opcije, Linda se hvata jedinog oružja kojim može nešto promijeniti - pisanja: napisat će roman u kojem će opisati sestrino ubojstvo, ne bi li time namamila ubojicu i postavila mu zamku u koju će biti primoran upasti...

Ovo je jedan vrlo kompleksan, intrigantan, napet i pametno napisan psihološki triler. Autorica u njemu hrabro pliva ne samo mračnim valovima jednog ubojstva, već uranja i u još mračnije i puno kaotičnije valove uma glavne protagonistice i svjedokinje navedenog ubojstva. Govoreći kroz Lindu, ona nam daje sjajan uvid u nemiran um osobe koja vrlo vjerojatno pati od nekog oblika shizofrenije i duboke paranoje, čineći time radnju romana još napetijom, budući da ni mi, kao ni sama Linda, često ne znamo što je stvarno a što samo odraz straha i tjeskobe.

Moram priznati da je ta tjeskoba, koja nekako kao da okružuje Lindu i prati ju kamo god da krene, čak i mene nekako, dok sam čitala, dotakla. Jer, prateći Lindu kako neprestano pogledava preko ramena, skače na svaki šum, nervozna je i nespokojna, a dok me njena priča, zbog svoje zanimljivosti i napetosti, sve više obuzimala, nemoguće mi je bilo i samoj ne osjetiti dio Lindine paranoje. Ta paranoja, strah i tjeskoba, pa čak i neki oblik klaustrofobije, kao da nekako izviru sa stranica knjige i uvlače čitatelja u potpuni doživljaj lika o kojem čita.

Spomenula sam već Lindinu ideju da uhvati ubojicu pišući roman o onome što se dogodilo, zbog čega se, u biti, ovdje nalaze čak dvije priče u jednoj, koje se međusobno izmjenjuju: Lindina, u sadašnjosti, te priča iz Lindinog romana, o događajima prije 11 godina i ubojstvu njene sestre. Događaji iz obiju priča nižu se simultano jedan za drugim, a nakon prvih nekoliko poglavlja, čitav roman nalazi se u svojevrsnom neprekidnom crescendu: svako poglavlje još je napetije od prethodnog i svako, baš svako, poglavlje završava cliffhangerom, zbog čega ujedno i ne možete nikako prestati čitati. Kako se radnja bliži svojem kraju, čak nekoliko ćete puta pomisliti da ste otkrili što se dogodilo, ali baš svaki put ćete shvatiti i da ste bili u krivu - dok ne dođe svome kraju, radnja ovog romana preokrenut će se i izvrnuti više puta no što biste pomislili da može.

Vješta manipulacija stvarnim i nestvarnim, manevriranje iznenadnim promjenama raspoloženja glavne protagonistice i držanje njenih ispada pod kontrolim, a onda opet hladnokrvno iznošenje činjenica ove priče odlike su koje je autorica ovog romana pri njegovom stvaranju u njega savršeno utkala. Ovo je, po meni, i to bez ikakve sumnje, jedan od najboljih psiholoških trilera koji se trenutno mogu pronaći u našim knjižarama. Podsjetio me na 'Terapiju' Sebastiana Fitzeka, a čak bih rekla i da mi je bio bolji od tog romana.

Izvanredna karakterizacija likova, vješto upravljanje tijekom radnje, održavanje neprekidne napetosti, a iznad svega zanimljiva radnja i intrigantne veze među likovima sve je ono što ovaj roman čini fantastičnim izborom ako tražite nešto što će vas potpuno zaokupiti na nekoliko sati. Moj je prijedlog da si svakako osigurate tih nekoliko sati za čitanje, jer, vjerujte, teško ćete igdje među stranicama ovog romana naći mjesto na kojem možete stati, a bez da poželite odmah saznati što će se dalje dogoditi. 

Zaista genijalan triler. Svakako pročitajte.