srijeda, 8. lipnja 2016.

CRNA KAO EBANOVINA, Salla Simukka

Izdavač: Znanje, 2015.
3. knjiga trilogije Snjeguljica
[fin. Musta kuin eebenpuu]


Posljednja knjiga iz trilogije 'Snjeguljica', o mladoj Finkinji Lumikki Andersson, donosi nam pravo zaključenje ovog serijala i odgovore na sva neriješena pitanja preostala iz prethodnih nastavaka.

U ovoj knjizi, Lumikkin se život, nakon ljeta punog iznenađenja, koje je proživjela u 2. knjizi trilogije, nastavlja svojim uobičajenim tokom. Lumikki je konačno zadovoljna i sretna sa svojim životom, unatoč nekolicini neodgovorenih pitanja vezanih za njeno djetinjstvo, koja joj se motaju po glavi. Lumikki 'cvatu ruže' i u ljubavnom životu, jer je pronašla sjajnog i odanog dečka, s kojim joj je ugodno biti. No, Lumikkina idila ne potraje zadugo, jer netko joj počinje ostavljati tajnovite prijeteće anonimne poruke, a nekako istodobno, u njenom se životu ponovno pojavljuje Blaze, dečko koji joj je slomio srce.

Da bi otkrila tko stoji iza anonimnih poruka, te da bi spriječila da ta osoba napravi nešto grozno njoj ili nekome od njenih prijatelja, Lumikki će morati napraviti sve što ta osoba od nje u porukama traži. A dok polako otkriva identitet tajanstvenog stalkera, Lumikki će se približiti i odgovorima na pitanja iz njenog vlastitog života koja ju još uvijek muče, kao što je pitanje je li imala sestru i što joj se dogodilo. A dok se bori s podijeljenim osjećajima o vlastitoj prošlosti, morat će se upustiti i u borbu s osjećajima prema Blazeu, koji su očito u njoj još uvijek prisutni, ali sada se tu nalaze i osjećaji prema sadašnjem dečku, kojeg ne želi izgubiti...

Ako na prvu knjigu ove trilogije gledamo kao na svojevrsni uvod, a na drugu kao na zaplet, na ovu treću knjigu tada možemo gledati kao na konačni rasplet i razrješenje Lumikkine priče koja se protezala kroz sve tri knjige. 

Lumikki je kroz prve dvije knjige prošla kroz svašta, što ju je oblikovalo i učinilo likom kakav je ovdje: iskusnijom, staloženijom; osobom koja zna što želi i koja se zna obraniti od svega što se pred njom nađe kako bi ju napalo, unatoč strahu koji, normalno, u sebi osjeća. Lumikkina znatiželja koju smo upoznali odmah u prvoj knjizi i ovdje je prisutna, ali ovdje je ona još odlučnija i zagriženija da sazna sve odgovore na sva pitanja koja ju muče - i ne misli stati dok do njih ne dođe.

Ljubavna priča Lumikki i Blazea, koja je obilježila njen život i o kojoj smo čitali u drugoj knjizi trilogije, ovdje dobiva svoj crescendo i svoj konačni rasplet, ali se i dodatno zapliće uvodeći u priču Lumikkinog novog dečka, što stvara dodatnu napetost u cijeloj priči i daje joj neki dodatni začin, ali ju u nekim dijelovima i nepotrebno dodatno komplicira.

Sama priča u ovoj je knjizi napeta i zanimljiva, ali i izbjegava sva ona pretjerivanja koja smo imali prilike vidjeti u prvoj knjizi koja su od Lumikki bila načinila nekakvog ženskog Jamesa Bonda - Lumikki je ovdje sasvim normalna djevojka, svjesna dosega svojih sposobnosti, baš onakva kakva bi i trebala biti. 

Ono što mi se posebno svidjelo kod ovog dijela Lumikkine priče je to kako ona prihvaća samu sebe i život kao takav - malo sretan, malo nesretan; čime se odvaja od bajke s kojom je njena priča alegorijski povezana. Lumikki shvaća da nisu sve priče bajke, i da u njima ljudi ne žive sretno zauvijek, već njihova sreća ovisi o tome kakv život si oni sami stvore i kako sami sebe doživljavaju. 

"Imala je jednako toliko slojeva i granala se isto kao i bajka stara tisuću godina. Bajka koje je počela davno prije riječi 'jednom davno' i koja će se nastaviti dugo nakon riječi 'i živjeli su sretno zauvijek'. Jer ništa se zapravo ne dogodi samo jednom. Sve su priče postojale mnogo puta, spajale su se i mijenjale. I nitko ne živi zauvijek sretno. Ili nesretno. Svatko živi i sretno i nesretno, u različita vremena, a ponekad istovremeno."

Ovo je kraj Lumikkine bajke (ili možda tek njen početak) i kraj našeg druženja s njom. S ovom knjigom Lumikkina trilogija čini zaokruženu cjelinu, bez zaostalih repova i pitanja, što mi se svidjelo, jer, iako ponekad paše da neki serijal ostavi otvorenu mogućnost dodatnog nastavka, mislim da s ovim serijalom to nije potrebno, da je u njemu rečeno sve što je trebalo biti rečeno i da, kao takav, on čini jedan solidan, zatvoren krug dobre priče. U konačnici, ovo je jedan sasvim solidan triler, premda možda malo više orijentiran na mlađe čitatelje i malo blaži od onakvih na kakve smo kod skandinavskih pisaca općenito do sada navikli. Ako ste fan Lumikki, vrijeme je da pročitate i zadnju etapu njene priče.