subota, 4. lipnja 2016.

ZOV ANĐELA, Guillaume Musso

Izdavač: Fokus, 2016.
[franc.  L'appel de l'ange]


Za početak, moram vam reći da je ovo moja prva Mussoova knjiga. Zašto dosada nisam bila pročitala niti jednu njegovu knjigu, ne znam. Ne postoji neki posebni razlog, iako pretpostavljam da se možda našao među svim onim knjigama koje imate u planu pročitati, ali nekako nikako da dođu na red. Pa eto, konačno je i on došao na red. :)

Nisam imala neko formirano mišljenje o vrsti knjiga kakve piše Musso, iako su me, onako, na prvu, nekako vukle k žanru ljubića, nešto u stilu romana kakve piše Nicholas Sparks (čiji fan nisam, odmah da priznam. Nije mi se svidjela 'Bilježnica'. (A, BTW, ne sviđa mi se ni Ryan Gosling.) There, I said it. Već čujem zgranute uzdahe kako idu u mom smjeru. ;) No, sad kad sam obavila ovaj full confession, vratimo se na temu. Dakle, Musso.), ali izgleda da sam nisam mogla biti više u krivu ni da sam se potrudila, što je super.

Jer, Guillaume Musso doista piše ljubavne priče, ali izuzetno zanimljive i, k tome još, i vrlo kompleksne ljubavne priče, dodatno začinjene elementima kriminalističkih romana i uzbudljivih trilera.

Na početku, upoznajemo dvoje ljudi: Jonathana i Madeline. Jonathan je kuhar i razvedeni otac jednog dječaka, koji vodi mali bistro u San Franciscu. Madeline je cvjećarica, koja živi u Parizu i koja se uskoro treba udati za svog dugogodišnjeg zaručnika. U jednom trenutku u jednom kafiću na newyorškom aerodromu, Jonathan i Madeline se sudare jedno s drugim (doslovno) i, dok međusobno izmjenjuju uvrede oko toga tko je izazvao sudar, slučajno zamijene mobitele.

Zamjenu i jedno i drugo primijete tek kad se između njih nađe udaljenost od 15.000 kilometara, a brzu razmjenu uređaja im onemogući štrajk poštanskih službi i druge sitne neprilike. Imajući u rukama tuđi mobitel, i Jonathan i Madeline jednostavno ne uspiju odoljeti onoj univerzalnoj ljudskoj znatiželji, te počnu malo švrljati po datotekama koje se na mobitelu nalaze, otkrivajući time mnogo toga jedno o drugome, ali i jednu zapanjujuću činjenicu koja ih oboje povezuje, a za koju nikad ne bi doznali da nije bilo tog 'kobnog' slučajnog sudara koji ih je jedno drugome bacio na put.

Ono što počne kao lagana ljubavna priča, već nakon prve trećine romana počinje se pretvarati u pravi misterij, koji otada nadalje, a još i više kako priča ide prema samom kraju, prerasta u pravi napeti i uzbudljivi triler, pun preokreta i iznenađenja. Jonathanova i Madelineina priča sudare se jedna s drugom, otkrivajući nam tako obje njihove zasebne priče, ali ono što leži još dublje ispod svega toga je još jedna, još intrigantnija i tajanstvenija priča s kojom su njih dvoje neraskidivo povezani svaki za sebe, ali koja će ih i međusobno još više povezati.

Mussoova motivacija za pisanje ovog romana bio je, kako kaže u zahvalama na kraju romana, njegov vlastiti sudar s nepoznatom osobom na jednom aerodromu. Uvidjevši kako ljudi sve više ovise o mobitelima, koje nerijetko koriste baš kao prava mala prijenosna računala, odnosno prave male osobne datoteke u koje spremaju baš sve podatke o svojim životima i bez kojih ne mogu funkcionirati, Musso je odlučio istražiti što bi se dogodilo kada bismo ostali bez svojih mobitela - kada bi se naš uređaj, a s njime i naš kompletan život u slikama, videima, dokumentima, itd. našao u tuđim rukama. Rezultat je ova knjiga.

Ova je knjiga puno više od onoga što se možda čini na prvi pogled. Ona je i ljubić, i krimić, i triler; ona je i kronika jednog zaljubljivanja, i zapetljani kriminalistički slučaj, i odlučna potraga za istinom, i luda jurnjava preko polovice grada kako bi se spasio vlastiti život; i još puno, puno toga. Ispunjena je događajima, zagonetkama, preokretima i pametnim dijalozima od prve do zadnje stranice, a što dalje odmičete dok čitate, sve vam bude teže ispustiti ju iz ruku.

Likovi u ovoj knjizi vrlo su životni, pomalo vrckavi i mušičavi, ali i tako stvarni. Imaju 'ono nešto' zbog čega vam se sviđaju i zbog čega rado provodite svoje vrijeme s njima. Posebno mi se svidjelo kako, za razliku od nekih romana u kojima već odmah na početku možete vidjeti u kojem će se smjeru odvijati ljubavna priča dvoje glavnih likova, ovdje taj tijek događaja možda možete nazrijeti, ali nema one uobičajene predvidivosti i unaprijed određenih postupaka koji likove dovode do krajnjeg cilja, što radnju čini još zanimljivijom i puno dinamičnijom.

Puno je toga skriveno između korica ove knjige, pa ako volite priče koje nisu jednostavne i koje je nemoguće uklopiti u samo jedan žanr, već su kompleksne, maštovite, originalne i slojevite, isprobajte ovu. Možda će vam se svidjeti, a možda i neće, ali u svakom slučaju nadmašit će vaša očekivanja i sasvim vas sigurno iznenaditi. Mene jest. A, s obzirom da mi je ovo bio tek prvi Musso, imam još puno materijala za čitanje, čemu se zbilja veselim. I ovaj put ću se potruditi da malo brže dođe na red.