srijeda, 15. lipnja 2016.

OVA DJEVOJKA JE DRUKČIJA, J.J. Johnson

Izdavač: Algoritam, 2016.
[eng. This girl is different]


Evie je tinejdžerica koja se upravo sprema krenuti u zadnji razred srednje škole. Za Evie je to prilično velik korak, budući da nikada ranije nije išla u školu, već se školovala kod kuće. Školovanje kod kuće nije, pritom, i jedina stvar zbog koje će se Evie razlikovati od većine svojih vršnjaka i budućih školskih kolega: Evie je odrasla samo s majkom, koja ju je naučila da uvijek bude samouvjerena, emancipirana, slobodoumna i samostalna; da uvijek kaže ono što misli i da se bori za svoja uvjerenja, čak i u naizgled bezizglednim situacijama, te da nikad, baš nikad, ne odustane od onog što što želi.

Dolaskom u školu, Eve se po prvi puta susreće sa svime onime što je njenim vršnjacima već odavna dobro poznato: zadaće, zabave, dobri i loši profesori, predmeti koje voliš i predmeti s kojima te tlače, srednjoškolska prijateljstva i suparništva, simpatije i ljubavi. Na prvi pogled, Evie sve to izgleda pomalo zastrašujuće, ali ona si neće dopustiti da ju početni strah obeshrabri. Oboružana novim prijateljima i novim entuzijazmom, Evie će iskusiti sve čari srednjoškolskog života i sustava, što će ju možda malo i promijeniti, ali će istodobno i utjecaj njenog snažnog karaktera na sve oko nje potaknuti neke promjene i u samom tom sustavu.

Ova je knjiga, baš kao i njena naslovna djevojka, ponešto drukčija od uobičajenih romana za mlade. Naravno, i ovdje imamo sve ono što čini tipičan teen roman: mladenačke ljubavi i prijateljstva, školske brige, vječna rivalstva popularnih i nepopularnih, itd. No, ono što ovaj roman čini ne-tipičnim su njegovi likovi (na čelu s Evie), malo drugačiji pogled na tipične tinejdžerske probleme odrastanja i uklapanja u novu sredinu, te, na kraju, i poruke koje nosi.

Umjesto da se fokusira samo na probleme (ne)popularnosti, (ne)uklapanja, romantične zavrzlame i druge probleme koji su sve nas svojedobno mučili u tim godinama, ovaj roman dotiče i pregršt vrlo važnih tema i pitanja, poput prekoračivanja ovlasti pojedinih profesora ili same škole, neprimjerenog ponašanja profesora i učenika, verbalnog maltretiranja i zlostavljanja (koliko god ono možda bilo nenamjerno), te zloupotrebljavanja inicijalno dobrih i pravednih ideja. On se također bavi pitanjem do kuda smo spremni ići da bi ostvarili i/ili obranili svoja prava, ali i vječnim pitanjem opravdava li cilj sredstvo. Pri tome, ovaj roman u prvi plan izvlači važnu poruku: da je važno boriti se za svoja uvjerenja i ne odustajati od svojih principa, ali ne na štetu drugih, te da je važno, ako se ispostavi da si pogriješio, stati i priznati svoju pogrešku i, po mogućnosti, tu pogrešku pokušati ispraviti.

Za razliku od drugih romana za mlade, koji također uvijek ističu važnost prijateljstva i prihvaćanja drugačijih od sebe, ovaj roman, osim toga, ističe i neke druge važne teme, poput feminizma, eko-osviještenosti, odgovornosti za ono što činiš, aktivizma i spremnosti da čvrsto stojiš iza svojih uvjerenja. Evie nije samo drugačija jer se razlikuje od drugih, ona je drugačija i jer to prihvaća i jer se time ponosi; na svoje razlike ne gleda kao na nešto zbog čega se neće uklopiti, već na nešto što ju čini posebnom, drugačijom. A ono što mi se najviše svidjelo u ovom romanu je to što se ovdje na tu 'drugačijost' ne gleda kao na nešto negativno niti čudno - ovo je prvi roman u kojem glavni lik zbog svoje različitosti nije automatski strpan u kategoriju 'nepopularnih', 'čudaka', ili čega već. Evie je potpuno svoja i potpuno dosljedna od početka do kraja, a njezini prijatelji i njezini kolege to prihvaćaju, čak ju zbog toga nerijetko i cijene ili joj se dive. Naravno da tu ipak zna biti i trzavica i nesuglasica, ali one su potpuno marginalne.

Svidjelo mi se i isticanje borbe za svoja prava, nečega za što mislim da je posebno bitno da bude što češće istaknuto u knjigama za mlade, kako bi naučili prepoznati situacije u kojima se trebaju za svoja prava izboriti i kako bi, kad i ako taj trenutak dođe, bili spremni to učiniti. Super mi je to što ova knjiga blago ide protiv konformizma i prepuštanja; što poručuje da je sasvim ok biti drugačiji, te, više od svega, što prikazuje feminizam onakav kakav je, a ne kao neku čudnovatu maglovitu riječ koje se ljudi često skanjuju. Ista stvar je i ekološkom osviještenosti. Zaista sjajno uklopljeni pojmovi u priču koja ima velik potencijal da o njima podigne svijest svojim mladim čitateljima.

Centar priče je sama Evie, koja bi se kao filozofski nastrojen lik tinejdžera koji promišlja o svijetu oko sebe (i to često na način zbog kojeg se doima kao puno starija no što jest), sjajno ukopila u neki roman Johna Greena, iako Evie, za razliku od Greenovih uobičajenih likova tinejdžera-filozofa koji su često oblikovani bez neke stvarne pozadine, tu pozadinu ima. Jako mi se svidjela Evie, i voljela bih čitati o više takvih likova.

Jedina stvar koja mi je malo nedorečena u cijeloj ovoj priči je način na koji je Evie krenula u svoju borbu, odnosno, nije mi baš bilo posve jasno kako je svojom akcijom naumila doći do cilja i što bi taj cilj u biti točno bio. Tu su stvari malo zamršene i nekako ne baš jasno ispričane, ali ne u tolikoj mjeri da nije jasno što se htjelo u globalu, više je kao neka greška u koracima. Ako ste pročitali, možda znate na što mislim, ako niste, vjerojatno vam i ovaj moj komentar djeluje malo zbrčkano, jel' da? Nema veze. :)

Zaključak je sljedeći: i ova djevojka, i ova knjiga, definitivno su drukčiji od uobičajenog, i to u vrlo, vrlo pozitivnom smislu. Tu i tamo postoji možda neka nedorečenost, ali ona je posve zanemariva. Važna poruka i važne teme o kojima ovaj roman progovara već su preporuka sama za sebe da ga se pročita, a to što je, uz sve to, on i zabavan i zanimljiv, samo je dodatni bonus. Iako je namijenjen mladima, ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg ga ne bi mogao ili htio pročitati baš svatko. Treba nam više ovakvih romana i ovakvih likova. Definitivno.