petak, 22. srpnja 2016.

DVADESET OSAM I POL ŽELJA, Denise Grover Swank

Izdavač: Stilus knjiga, 2016.
1. knjiga misterija Rose Gardner
[Twenty eight and a half wishes]


Rose Gardner nije poput svih ostalih dvadesetčetverogodišnjakinja. Rose živi s majkom, potpuno isključena od svijeta oko sebe: ona ne posjeduje mobitel niti računalo, nema prijatelja i rijetko izlazi iz kuće, osim da bi otišla na posao ili u knjižnicu. A postoji i još jedna osobina zbog koje je Rose jednostavno drugačija: Rose ima vizije. Ne one proročanske vizije, koje predviđaju kraj svijeta ili tako nešto, već povremene, kratke vizije o ljudima oko sebe: vizije o tome kamo je neka od njenih mušterija u Uredu za motorna vozila zametnula svoje ključeve, npr. Takve vizije. No i te su vizije sasvim dovoljne da ju kod drugih ljudi označe kao čudakinju.

Rose nikada prije nije imala vizije o samoj sebi. Ali, kada jednog jutra, u radu s mušterijom, Rose ponovno dobije viziju, ovaj put ona u njoj vidi sebe, i to - mrtvu. Uznemirena zbog onoga što je vidjela u svojoj viziji, Rose se istog dana po prvi put posvađa s majkom i odluči joj se suprotstaviti. U novopronađenom naletu odlučnosti i samostalnosti, Rose sastavi popis, listu od 28 stvari koje nikada nije napravila, a htjela bi, prije nego što umre kao što je bila vidjela u viziji. Jer Roseine vizije uvijek se ostvare. No, kako će se uskoro ispostaviti, i ova će se vizija ostvariti - samo ne baš onako kako je Rose mislila da bude.

Ova simpatična knjiga mješavina je čak nekoliko žanrova: u njoj pronalazimo elemente misterije, romantične priče, krimića, pa čak i nadnaravnog, a ujedno je i vrlo zabavna i duhovita, i lagana poput chick-lita.

Rose je definitivno neuobičajen lik. Djevojka u svojim dvadesetima, koja nikada nije iskusila baš ništa od života kakav obično proživljavaju njeni vršnjaci: prijateljstva, ljubavi, zabave, mladenačku vrckavost... Rose je zarobljena u životu s majkom koja se prema njoj ne ponaša baš nimalo majčinski, već je više tretira kao osobnog roba. Nakon što joj je otac umro, a sestra se udala i odselila, Rose je ostala s majkom, možda iz osjećaja krivnje i dužnosti, ili možda zbog toga što se osjećala kao jedino što joj je ostalo, a nikada nije skupila dovoljno hrabrosti da se osamostali.

Kako se radnja ovog romana dalje odvija, shvaćamo da u njemu ne pratimo samo događaje koji će dovesti do rješenja početnog misterija Roseine vizije, već i put same Rose, njeno napredovanje iz osobe koja je do sada bila prisiljena (ili si je to sama nametnula) biti i osobe koja ona stvarno jest i koja želi postati. Za nekoga tko je cijeli život proživio, tekoreći, ispod staklenog zvona, Rose je i neobično hrabra i snalažljiva, koliko god koji put bila i nespretna i luckasta.

Lik Rose lako je zavoljeti i lako se s njom poistovjetiti, zbog čega je uživanje u čitanju o njenom napredovanju u životu još veće.

I drugi su likovi u ovom romanu jednako zanimljivi i također pomalo luckasti, svatko na svoj način: misteriozni Rosein susjed Joe, starica preko puta, Mildred, koja obožava preuveličavati svaki, pa i najmanji, događaj; Roseina pretjerano zaštitnički nastrojena sestra i njen dobrodušni muž Mike... Spisateljica je u ovom romanu stvorila autentičan i živopisan mali gradić pun osebujnih likova, od kojih se svaki od njih savršeno uklapa u svoju ulogu i gradić sam po sebi.

Ovu bih knjigu ocijenila savršenim ljetnim štivom. U njoj ima svega pomalo, da zadovolji svačiji čitalački ukus, a, osim toga, savršenog je formata da stane u svaku torbu i da je možete ponijeti sa sobom na odmor, kamo god da idete. Lako se i brzo čita, nije zahtjevna, i jednako ćete uživati u njoj čitajući ju na plaži, ili bilo gdje drugdje, gdje ste se naumili malo odmoriti od svakodnevice. A dobra je vijest i da je ova knjiga tek početak našeg druženja s Rose. Ima ih još - i sve ću ih rado čitati. A vi?