utorak, 9. kolovoza 2016.

OKRUNJENA, Amanda Hocking

Izdavač: Lumen, 2016.
3. dio trilogije o Trilima
[eng. Ascend]


Prije nego što počnem pričati o ovoj knjizi, moram vas upozoriti da će tu, budući da se radi o finalnom dijelu trilogije, biti i malo spojlanja ako niste pročitali prethodne nastavke. Uostalom, što se čeka? Sad je pravo vrijeme za sve vas ljubitelje fantastike i fantastičnih bića da se uhvatite ove trilogije, možda jedine dostupne kod nas koja se, umjesto vampirima, vukodlacima, vilama i sl. bavi - trolovima.

Nakon što je sklopila prilično krhak mir s Vitrama, drugim trolskim plemenom, Wendy je zaposlena vladanjem svojim plemenom Trila i pripremama za vrijeme kad se spomenuti mir, slabašan kakav već jest, konačno slomi. Svjesna je da vremena ima jako malo: čim postane kraljica, Vitrijski kralj Oren napast će ju sa svim snagama. Dok se bori s otporom vlastitog naroda na promjene koje im ona želi uvesti, tugom zbog umiruće majke, kraljice, i strepnjom od skorašnjeg vjenčanja s Toveom, Wendy na vrata pokuca još jedan problem - problem u obliku Lokija, privlačnog pripadnika Vitra, na čiji šarm nije nimalo imuna. Suočena s najnovijim 'problemom', Wendy je bolno svjesna da se pred njom nalazi nekoliko teških izbora, o kojima ovisi budućnost njenog kraljevstva, životi njenih prijatelja i njena vlastita sreća.

Treći dio trilogije o Trilima donosi nam pravi finale ove originalne i maštovite priče o svijetu trolova. Priča u kojoj smo polako upoznavali Wendy, Trile i ostala plemena trolova, učili o plemenskoj hijerarhiji i ulogama pojedinaca u trolskom društvu, te svjedočili i Wendynim slatkim ljubavnim mukama, na savršen je način privedena svome kraju. A taj kraj, unatoč preprekama na putu do njega i svim prevratima i iznenađenjima na koje smo na tom istom putu naišli, nije ni mogao biti nikako drugačiji od - SPOILER ALERT! - sretnog. Taj kraj možda ipak neće biti baš ono što ste od njega očekivali - ali je svejedno, po meni, savršen.

Likovi su - svi do jednog - znatno evoluirali i odrasli u odnosu na svoje početke: nema više nesigurnih mladića i djevojaka, koji se dvoume i strahuju oko onoga što je potrebno učiniti; sada su pred nama odlučni, hrabri i nepokolebljivi junaci koji znaju što žele i spremni su se žrtvovati da to postignu. Posebno mi se svidjelo kako su opisane veze između pojedinih likova, od kojih neke tek započinju, neke se neočekivano nastavljaju, a neke umiru, savršeno realistično i smireno završavajući svoj životni ciklus.

Sviđa mi se i što među likovima ovog romana nalazimo najrazličitije osobe, pa tako i homoseksualce, što mislim da posebno vrijedi istaknuti jer nam je, u svijetu u kojem je seksualna orijentacija još uvijek pomalo tabu tema, potrebno više romana u kojima su zastupljeni ovakvi likovi, koji (mladim) čitateljima govore da oni nisu ništa neuobičajeno, i pomiču nas korak bliže svijetu u kojem će ti likovi biti sasvim normalna pojava u baš svim književnim djelima, a i svugdje drugdje.

Nakon pročitane sve tri knjige ove trilogije, mogu reći da se radi o jednoj lijepoj, potpuno zaokruženoj priči, koju ovaj posljednji nastavak savršeno upotpunjuje. Amanda Hocking jako lijepo piše, kristalno jasno nam pred očima stvarajući originalan i maštovit svijet trolova, potpuno izokrećući onu uvriježenu sliku trolova-čudovišta koju smo svi mi, sigurna sam, imali u svojim glavama na spomen pojma 'trol'.

Ako još niste pročitali niti jedan roman iz ove trilogije, a volite fantastične priče o magičnim svjetovima i neobičnim likovima, predlažem da krenete od početka (čisto kako biste pohvatali sve konce radnje onako kako su se dogodili) - romanom Zamijenjena, pa Podijeljena, pa, konačno, Okrunjena. Ako ste pak već pročitali prva dva dijela, vjerujem da vam ne treba neki posebni poticaj da pročitate i treći. ;) A kao šećer na kraju, još jedna super stvar: na kraju ovog romana nalazi se i bonus kratka priča, koja će vam dati mogućnost da uživate u druženju s Trilima, Vitrama, goblinima, mänsklinzima i ljudima barem još koju minutu duže.