nedjelja, 7. kolovoza 2016.

DJEČAK IZ SJENE, Carl-Johan Vallgren

Izdavač: Fraktura, 2015.
[šved. Skuggpojken]
1. knjiga iz serijala o Dannyu Katzu


Prva knjiga iz serijala o Dannyu Katzu Carla Johana-Vallgrena bavi se zamršenim slučajem nestanka jednog dječaka otprije 30 godina i nestankom njegovog mlađeg brata u sadašnjosti.

Prije 30 godina, dvojica su se dječaka vraćala kući s ocem nakon jedne rođendanske zabave. Na ulasku u metro, otac je dopustio starijem dječaku da s jednom gospođom siđe na stanicu metroa stubama, dok se on odvezao dolje, s mlađim dječakom u kolicima, dizalom. No, spomenutu gospođu i starijeg dječaka niti otac niti mlađi sin nisu više nikada vidjeli niti što o njima čuli.

30 godina kasnije, mlađi je dječak već odrastao i na čelu je uspješne obiteljske kompanije. No, jednoga dana, nakon što se kao i obično automobilom odveze od kuće, gubi mu se svaki trag. On ostavlja samo poruku supruzi da mora o nečemu razmisliti i da ona kontaktira njegovog prijatelja iz vojske, Dannya Katza, za pomoć, što ona i čini. Katzu nije uopće jasno zašto bi se njegov nestali stari kolega obratio za pomoć, ali svejedno pristaje pomoći njegovoj supruzi da dozna što mu se dogodilo. Tragajući za njime, Katz se uplete u zamršenu mrežu zločina koja seže sve do nestanka starijeg brata čovjeka kojeg traži, i događaja puno opasnijih no što su mu se to u početku činili, a koji su, kako se čini, povezani i s njegovom vlastitom mračnom prošlošti...

Prvi roman o Dannyu Katzu žanrovski je klasificiran kao noir-triler, no mene se više dojmio kao punokrvni skandinavski kriminalistički triler, i to dosta dobar.

Danny Katz ima sve karakteristike 'noirovskog' protagonista: on nije niti novinar, niti policajac, niti detektiv, čak niti privatni istražitelj. On je samo osoba koja je poznavala nestalu osobu o kojoj je riječ i koja je, ni iz njemu samome baš nekih valjanih razloga, odlučila istražiti što se toj nestaloj osobi zapravo dogodilo. Kao i većina glavnih likova noira, i Katz ima sve ono što također obilježava takvog lika: mračnu prošlost, maglovitu budućnost, nestabilan život, fatalnu izgubljenu ljubav. No, kako radnja dalje odmiče, shvaćamo da Katz nije ujedno i jedini protagonist ove priče.

Sama radnja je zanimljiva i vrlo brzo se odvija, tako da vrlo brzo, čitajući, prelazimo s jednog na drugi, pa na treći i finalni dio ovog romana. Ima tu puno akcije, pregršt zločina i detektivskog posla, bježanja i skrivanja i otkrivanja činjenica, gotovo kao da se radi o napetom akcijskom trileru. Spomenuta napetost je cijelo vrijeme prisutna, iako se njen intenzitet ponešto mijenja. Usput, ako ste od onih koji vole i sami pogađati tko je krivac i što stoji iza svega, mogu vam reći da će vam ovdje to biti iznimno teško pogoditi.

Upravo je ta zamršenost cijelog slučaja ujedno i ono što je, po meni, možda najslabija karakteristika ovog romana, jer nakon otkrića svih činjenica i poveznica u ovoj priči, nekako mi je sve to bilo malo 'too much', malo prekomplicirano i prilično nevjerojatno, neuvjerljivo. Naročito dio koji priču povezuje s afričkim vuduom i halucinogenim otrovima, taj mi je dio bio prenategnut da bih ga mogla vidjeti kao vjerodostojnog. Ali osim tog dijela, priča većim dijelom zaista drži vodu.

Zanimljiva stvar je da naslovni dječak doista kao da, tijekom čitanja, vreba iz sjene. Njegov lik nije jedan od aktivnih likova romana, ali je svejedno u njemu čitavo vrijeme prisutan, što romanu dodaje na dubini. Tijekom čitanja sam neprestano mozgala i o tome što mu se zapravo dogodilo (što je detalj koji će se, bez brige, u knjizi i otkriti), ali moram priznati da nisam uspjela pogoditi njegovu sudbinu (iako sam bila blizu).

Kako sam inače veliki fan noira, ali i skandinavskih trilera, ocijenila bih ovaj roman kao vrlo dobrim, iako me malo razočaralo što puno više naginje pravom trileru nego noiru - u usporedbi s drugim naslovima ovog miksa žanrova, nedostaje mi ona tipična, pomalo mračna i maglovita atmosfera koja obično prati ovaj žanr. No, unatoč tome, radi se o vrlo dobrom trileru, u kojem tek upoznajemo Dannya Katza, s kojim ćemo se imati prilike još družiti. Drugi roman o Dannyu Katzu, 'Svinje', nedavno je preveden na hrvatski i kod mene već strpljivo čeka na čitanje. Neće dugo čekati.