srijeda, 16. studenoga 2016.

SERIJAL PENRYN I KRAJ VREMENA, Susan Ee

1. PAD ANĐELA
2. SVIJET POSLIJE

Izdavač: Znanje, 2015./2016.
[eng. Penryn and the End of days: 1. Angelfall, 2. World after]


U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više i više YA serijala fantastične tematike, koji za relativno kratko vrijeme osvoje ogroman broj čitatelja i, takoreći, 'osvoje' svijet. Neki od njih posve zasluženo, neki baš i ne. A neki, pak, cijelo vrijeme ostanu negdje sa strane, gotovo neprimijećeni (barem kod nas), iako nema nikakvog razloga da i oni ne izazovu masovnu histeriju, oko sebe okupe horde fanova i da se po njima počnu snimati i filmski nastavci. Serijal o Penryn jedan je od njih.

U fokusu zbivanja u ovom serijalu nalaze se anđeli. Ali ne, nisu to nikakva draga, dobroćudna i umiljata stvorenja, niti odani čuvari koji brinu za ljude. Anđeli Susan Ee osvetoljubiva su, moćna, ratoborna i snažna ratnička klasa, koja na ljude gleda kao na nižu vrstu: pomalo zabavne, ali priglupe, ljubimce koji su tu da udovoljavaju anđeoskim željama - sve dok ih se ovi ne zasite i odbace ih, poput istrošenih i potrganih igračaka.

Glavna protagonistica ove priče je Penryn, sedamnaestogodišnjakinja čiji su svijet uništili anđeli. I premda se to dogodilo prije samo nešto više od mjesec dana, svijet kakav je poznavala i u kakvom je odrasla sada je neprepoznatljiv. Ljudi se bore za opstanak, vječno u strahu od anđela, koji su im fizički superiorniji i protiv kojih nemaju nikakve šanse u izravnom sukobu. A, uz anđele, opasnost čine i ulične bande, koje su preuzele 'vlast' nad pojedinim dijelovima svijeta, sada kada više ne postoje ni one prave vlasti, ni zakoni, ni države.

U takvom svijetu Penryn mora opstati, a mora i osigurati kakvu-takvu zaštitu i sigurnost svojoj obitelji - svojoj sedmogodišnjoj sestri Paige, koja je u invalidskim kolicima, i svojoj šizofreničnoj majci.

U prvoj knjizi upoznajemo Penryn i Svijet poslije: svijet koji su uništili anđeli. Dok pokušavaju pronaći zaklon, Penryn, Paige i njihova majka slučajno nabasaju na sukob između nekolicine anđela i svjedoče tome kako jednome od njih ostali odrežu krila i ostave ga na ulici da umre. A kada potom, zbog jedne male neopreznosti, pozornost ove skupine padne na mjesto na kojem se Penryn sakrila sa svojom obitelji, Penryn nema izbora no uvući se u anđeoski sukob, ne bi li time kupila malo vremena sestri i majci da pobjegnu. Videći ranjenog anđela, na kojeg su se svi ostali bili okomili, kao svog jedinog mogućeg saveznika u ovoj borbi, Penryn mu odluči pomoći, ali ni uz njegovu pomoć ne uspije spriječiti da jedan od preostalih anđela ne otme njenu sestricu i odvede ju u nepoznatom smjeru. Kako bi pronašla i spasila sestru, Penryn odluči zarobiti ozlijeđenog anđela i od njega doznati kamo su odveli Paige i kako da ju otamo izbavi. Uskoro s njime sklapa pogodbu: ako joj on pomogne da pronađe i spasi sestru, ona će njemu pomoći da dobije natrag svoja odrezana krila. I tu tek kreću nevolje...

Ako niste još pročitali prvu knjigu ovog serijala, predlažem da preskočite idući odlomak jer slijedi kratki

-- SPOILER ALERT -- :

U drugoj knjizi, Penryn se bori s podvojenim osjećajima prema svojoj promijenjenoj sestri. Iako zna da je to i dalje Paige, ne može poreći da je se pomalo i plaši. Kada usamljena Paige nedugo potom izazove incident koji uplaši i ostale ljude kod kojih su Penryn i njena obitelj pronašli utočište, Paige pobjegne, a Penryn mora, još jednom, krenuti u potragu za njom, što neće biti nimalo lako budući da se čini da je Paige krenula ravno prema novom anđeoskom leglu, a Penryn ovoga puta uz sebe nema Raffea da joj pomogne boriti se protiv tjelesno i brojčano nadmoćnih anđela i pošasti.

-- END OF SPOILER ALERT! --

Ovaj fantastično-apokaliptični serijal s akcijom kreće već od prve stranice. Nema puno nekog uvoda ni početnog upoznavanja svijeta, sve to saznajemo kroz samu priču, postupno, dok se radnja dalje, bez zadrške, odvija. Napetost, akcija i poplava novih događanja ne prestaju sve dok ne okrenete i onu zadnju stranicu i zatvorite knjigu. A čak i tad, ili, bolje rečeno, već tad, počnete se pitati o tome što će se dalje dogoditi, u idućem nastavku.

Penryn je i tipična i atipična YA heroina. Ona ima sve sastojke koje čini tipičnu glavnu žensku protagonisticu ovakvih romana: djevojka, tinejdžerica, koja pokušava preživjeti u nemilosrdnom svijetu. Ali Penryn se ujedno i razlikuje od ostalih ovakvih likova - ona nije samo djevojka koja se igrom slučaja našla u situaciji kojoj se morala prilagoditi, već je dijelom (a zahvaljujući ludostima svoje majke) za nju bila spremna (koliko to već može biti). Penryn je odmalena trenirala raznorazne borilačke sportove i zna kako se obraniti i kako se postaviti u mogućem sukobu, čak i sa puno snažnijim protivnikom. Penryn ne odustaje, hrabra je, iako sebe uopće takvom ne vidi, svoj strah i nesigurnost ona suzbija šaljivim dosjetkama, a za svoju bi obitelj učinila sve. Penryn je heroina koja to uopće ne želi biti, ali koju su okolnosti napravile takvom, baš kao što je to bio slučaj i s Katniss ili Tris.

Najbolja stvar, ujedno i iznenađenje, ovog serijala je to što nema ljubavnog trokuta! Hvala, Susan Ee, što si pokazala da je moguće napisati fantastičan YA serijal i bez toga da njegova glavna okosnica bude romansa i bez toga da ta romansa bude u obliku trokuta. Ima, naravno, kemije između Penryn i Raffea, ali u ovom serijalu ta se kemija i mogućnost postojanja nekih osjećaja između njih dvoje stvara postupno, što njihovu priču time čini i stvarnijom.

Potpuno su me osvojili Penryn i Raffe, baš kao i Paige i svi drugi likovi u ovom serijalu. A ono što me dodatno osvojilo je i to što ovaj serijal u sebi sadrži i primjesu horora - neke su scene, naime, zaista jezive. Sviđa mi se način pisanja Susan Ee, sviđaju mi se likovi i svijet koji je stvorila, sviđa mi se priča i način na koji se radnja odvija. Sviđa mi se i način na koji je Ee opisala anđele u ovim romanima i smjer u kojem priča ide. A koji je to smjer, tek treba otkriti, zbog čega se nadam da će treća i završna knjiga biti što prije prevedena. Unaprijed se veselim i jedva ju čekam pročitati!