srijeda, 9. studenoga 2016.

SAMO NE IVY POCKET, Caleb Krisp

Izdavač: Profil, 2016.
1. knjiga o Ivy Pocket
[eng. Anyone but Ivy Pocket]


Ivy Pocket ima dvanaest godina, izuzetno je ljupka, ima mnoge iznimne urođene sposobnosti i najbolja je prava engleska sluškinja koju neko kućanstvo može poželjeti. Također posjeduje i nevjerojatnu vještinu izmišljanja stvari, kao i neobičnu sklonost sirovim krumpirima. Ivy je, ukratko, jedan od najzanimljivijih i najšašavijih likova koje u knjigama možete sresti.

Onako na prvu, ova knjiga o Ivy Pocket djeluje kao simpatična i zabavna knjiga za djecu. Ali, iako ona jest i simpatična i zabavna, ujedno je prožeta tolikom količinom ironičnog i sarkastičnog humora da mi se, što sam ju dulje čitala, sve više činila kao knjiga za odrasle zamaskirana u dječju književnost. U njoj, stoga, mogu jednako uživati i djeca i odrasli - svatko na svoj način.

Kako možete zaključiti već iz samog naslova, u središtu zbivanja nalazi se Ivy Pocket, koju sam prilično precizno opisala na početku ovog teksta. Ivyna priča počinje u trenutku u kojem ona dobiva otkaz od dame kojoj je dosad služila (a koja je, prema Ivynom mišljenju, luda kao šlapa). Sa samo jednom funtom u džepu i bez ikakvog plana za budućnost, Ivy grozničavo razmišlja kamo da krene i što da učini. Njenu dvojbu prekida poziv jedne vojvotkinje i njena ponuda da Ivy obavi jedan poslić za nju, koji će joj izdašno platiti, ali samo ako ga Ivy odradi točno prema uputama i nikako drugačije. Poslić se sastoji u tome da odnese jedan magičan dijamant na poklon unuci vojvotkinjine stare prijateljice i uruči joj ga točno na njenom rođendanskom balu, ni trenutka prije. Ivy, dakako, pristane, ne znajući još u kakve će ju sve nevolje taj dijamant, ni krivu ni dužnu, uvaliti.

Duhovita i zabavna, ova vas knjiga nasmijava na svakoj stranici. Također me i iznenadila, jer nisam očekivala ništa više od zabavne priče uz koju bih mogla provesti jedno ugodno popodne, ali, kako se na kraju ispostavilo, u njoj ima i pustolovine, i fantastike, i magije. A kako bi doživljaj bio još potpuniji, svako je poglavlje popraćeno s nekoliko maštovitih ilustracija, koje lijepo prate priču.

I drugi su likovi, kao i Ivy, neobični, zanimljivi i vrckasti svaki na svoj način, a većina ih još skriva i neku svoju tajnu, koju Ivy, znatiželjna kakva već jest, naprosto mora otkriti. Svi se likovi sjajno uklapaju u ovu neobičnu i šašavu priču i baš je užitak družiti se s njima (čak i s onima napornima, poput Matilde i lady Elizabeth).

Zbrojivši sve sastojke, ono što na kraju dobijete je maštovita, originalna i zabavna priča prožeta ironijom i sarkastičnim humorom, koja je u stanju malo razvedriti ova mrka zimska popodneva. Kao što sam već rekla, možda djeluje kao knjiga za djecu, ali ispod površine skriva mnogo toga, što ju čini i knjigom za starije uzraste. Meni se baš svidjela, a vi provjerite hoće li se svidjeti i vama.