četvrtak, 24. studenoga 2016.

DOKTOR PROKTOR I VELIKA KRAĐA ZLATA, Jo Nesbø

Izdavač: Fokus, 2016.
4. knjiga u serijalu o Doktoru Proktoru
[norv. Doktor Proktor og det store gullrøveriet]
 

Doktor Proktor, Mrva i Lisa su se vratili! U svojoj četvrtoj pustolovini, ponovno je na njima da spase Norvešku od propasti. Naime, banda pljačkaša, koja se sastoji od trojice braće i njihove 'strah i trepet' majke, upravo je ukrala čitavu norvešku zlatnu rezervu, i to taman uoči predstojeće inspekcije Svjetske banke. Bez obzira na to što se spomenuta norveška zlatna rezerva zapravo sastoji tek od jedne jedine zlatne poluge, kralju je očajnički potrebna prava ekipa profesionalaca da polugu vrati na vrijeme. U suprotnom, Norvešku očekuje strašna sudbina: mogli bi postati siromašni baš poput Istočne Austrije! Budući da ne postoji bolja ekipa od one koju čine Doktor Proktor, Mrva i Lisa, koji su svoje nevjerojatne sposobnosti već nekoliko puta dokazali spasivši Norvešku, a i svijet, od raznih nevolja, i sada je na njima da svoj spasonosni pothvat ponove i krenu u još jednu ludu avanturu.

Nakon prethodne 3 pročitane knjige o Doktoru Proktoru i njegovim vjernim mladim suradnicima, Mrvi i Lisi, već pri samom pogledu na četvrti nastavak veselilo me što ću se ponovno nasmijati i super zabaviti uz avanture ove nevjerojatne družine.

Kao i u prethodnim nastavcima, ni ovdje ne manjka ni pustolovina, ni uzbuđenja, ni ludo odvažnih pothvata, vrckavih likova, smiješnih situacija, niti čiste zabave. A ne nedostaje ni uobičajenog ironičnog ismijavanja koje čuči unutar priče, a koje se ovaj put bavi najvažnijom sporednom stvari na svijetu - nogometnim prvenstvom, i općenito nogometnim svijetom klubova čiji su vlasnici osebujni milijarderi koji se ne libe potrošiti nezamisliv novac na pojačanja svog kluba u obliku novih igrača. Sve aktualnosti svijeta najbogatijih nogometnih klubova sjajno su iskarikirane ovdje. Pa tako, ako se malo bolje zagledate u ruskog milijardera Rubljova, vlasnika kluba Chelchester City, koji se upravo sprema kupiti najskupljeg igrača na svijetu Ibanaldoveza... zvuči li vam poznato? :)

Radnja ovog romana premještena je iz Norveške u London, u kojem će naši junaci imati mnogo posla, ali u njihovim će im naporima, kao i uvijek, od velike koristi biti genijalni izumi Doktora Proktora: precizna ciljna rukavica, cipela-sjekira i multijezična pilula, kao i nezaboravni prdoprah. Da bi došli do kradljivaca koji su ukrali zlato i otkrili gdje ga drže, Doktor Proktor, Mrva i Lisa morat će se infiltrirati u njihove redove i izložiti opasnosti, a sve, dakako, ne bi li spasili svoju zemlju od financijske propasti.

Ako ste već čitali knjige o Doktoru Proktoru (a ako niste, što čekate?), onda znate da u njima akcija kreće već od prve stranice, radnja se samo sve više zahuktava, a naši junaci (bezglavo) srljaju iz jedne avanture u drugu, iz opasnosti u opasnost, iz svake se od njih izvlačeći nezaboravnim i domišljatim (a i pomalo teatralnim) idejama.

Uz Doktora Proktora, Mrvu i Lisu, zabava i avanture nikad ne prestaju, a znamo kako vrijeme leti dok se dobro zabavljaš, tako da i ovoj knjizi i prebrzo dođe kraj. No, do tog kraja, uživat ćete u svakom poglavlju, nasmijati se svakoj neočekivanoj zgodi i nezgodi glavnih junaka, popraćenoj simpatičnim crtežima, koji priču sjajno nadopunjuju.

Pustolovine Doktora Proktora i njegovih kompanjona izvrsna su zabava i za djecu i za odrasle, a četvrta po redu od tih pustolovina nije nimalo drugačija. Svakako pročitajte!