subota, 26. studenoga 2016.

KRIŽNI PUT GUSTAVA S., Tomislav Zagoda

Izdavač: Znanje, 2016.


Gustava S. ste možda već upoznali prije desetak godina, kada nam je 'otpjevao' svoju baladu - 'Balada o Buginim gaćicama'. Tada četrnestogodišnjaku, Gustavu su Bugine gaćice ipak ostale izvan domašaja, bez obzira na to koliko se bio trudio da ih dosegne. :)

Sada, Gustav je srednjoj školi - malo je odrasliji i zreliji, ali je jednako očaran Bugom i jednako odlučan u svojoj namjeri da prijeđe 'Mažinotovu liniju' koja ga dijeli od njenih gaćica. Buga je, pak, i dalje neustrašiva eko-ratnica, vječno u misiji spašavanja svijeta.

Na Gustavovom 'križnom putu' pratimo nastavak njegovih i Buginih ljubavnih zavrzlama i nedoumica odrastanja, popraćenih zabavnim zgodama i nezgodama koje uključuju Gustavove - jednako zbunjene i jednako uhvaćene u mrežu puberteta - prijatelje.

Pisan u formi dnevnika, baš kao i 'Balada', Gustavov 'križni put' vratit će vas u vrijeme kada ste i sami bili tinejdžeri (osim ako ste još uvijek u tim godinama ;)) i podsjetiti na sve one trenutke u kojima ste izveli nešto nesmotreno i ludo da bi impresionirali osobu koju volite. Također će vas podsjetiti na sve nestašluke koje ste izveli s prijateljima, tučnjave u kojima ste, htjeli, ne htjeli, sudjelovali da biste obranili prijateljevu čast i sve ostale nezaboravne trenutke u kojima možeš uživati jedino kad si mlad i kad misliš da nema ničega što te može zaustaviti.

Prema stilu pisanja, ovaj me roman, kao i prethodna 'Balada', pomalo podsjetio na rane romane Johna Greena, u kojima se također uvijek nađe jedan pomalo filozofski nastrojen mladić opčaran jednom naizgled neuhvatljivom djevojkom, koju za čitavo vrijeme radnje romana pokušava osvojiti. Zagodini likovi jednako su mladi i također su pomalo filozofski nastrojeni, a jednako se i s nezgodama koje ih snađu tijekom odrastanja hrabro nose boreći se protiv njih vještim dozama humora.

Ovo je kratka i zabavna knjižica, ispunjena simpatičnim likovima, koja se lako i brzo čita. Ukoliko volite tip romana kakve piše Green, mislim da ćete zavoljeti i Zagodinog Gustava. Na kraju krajeva, ova će vas knjiga podsjetiti da smo svi mi, manje-više, u neko doba svog života bili Gustav (a neki od nas to još uvijek jesu). :)