utorak, 22. studenoga 2016.

PAZI KOJEG VUKA HRANIŠ, Kenan Crnkić

Izdavač: Fokus, 2016.


Ova mini knjižica efektnog izgleda i naslova, govori nam o sreći. Pri tome se ne misli baš na onu vrstu sreće koja će vam donijeti dobitak na lutriji, već više sreću u smislu ispunjenog i ugodnog života, s kojim smo potpuno zadovoljni i kojeg živimo punim plućima.

Autor nam kroz vizualno vrlo efektna poglavlja iznosi cijeli splet motivacijskih priča i citata, te anegdota iz života svjetski poznatih osoba (poput, primjerice, Stevea Jobsa), koje koristi u svom iznošenju jednostavnih životnih istina: kako za sreću nije potrebno puno, ali potrebno je da malo razmislimo o svom životu i shvatimo u kojem smjeru želimo ići, kako bismo bili sretni i zadovoljni.

Sam naslov dolazi iz jedne indijanske priče, koja kaže da se u unutrašnjosti svakog čovjeka vodi bitka između dva vuka. Jedan vuk predstavlja zlo – bijes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, krivnju, srdžbu, egoizam. Drugi vuk predstavlja dobro – sve ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost, istinu, suosjećanje. Koji će vuk u određenom trenutku odnijeti konačnu pobjedu, ovisi samo o tome - kojeg vuka hranimo.

Načinom na koji je pisana, ova knjiga potiče čitatelja da aktivno sudjeluje u promišljanju u vlastitom životu tijekom čitanja, postavljajući mu pitanja i potičući ga da sam shvati i vidi što želi od života i kako da njime bude u potpunosti sretan. Ona vas potiče da, kroz njene tekstove, citate i inspirativne priče, sami počnete pomalo filozofski razmišljati o vlastitom životu, o tome koliko ste njime sretni i što možete učiniti da pronađete sreću i zadržite je uz sebe.

Ne mogu reći da su tekstovi i citati na koje sam naišla u ovoj knjižici osobito originalni, većinu njih ste vjerojatno već pročitali u sličnim motivacijskim knjižicama drugih autora, koje se sve bave istim osnovnim postulatom: da ne postoji instant recept za sreću, već je sve stvar razmišljanja i djelovanja, stvar onoga kako želimo živjeti svoj život i biti njime u potpunosti zadovoljni. Ne mogu reći da sam inače baš neki fan ovakvih djela, tako da mene osobno ova knjižica nije impresionirala, pogotovo stoga što u njoj nisam pronašla ništa novo, samo još jednu interpretaciju vječne 'kako biti sretan' teme, samo ovaj put u režiji drugog autora.

Ako volite motivacijska štiva, zbirke inspirativnih priča i citata, te ako ste u potrazi za inspiracijom i motivacijom koja bi vam mogla pomoći u vašoj potrazi za vlastitom srećom, zavirite i u ovu knjižicu. Ako pak niste ljubitelj, slobodno preskočite i svoju motivaciju potražite drugdje. :)