subota, 5. studenoga 2016.

U TIŠINI, Rosamund Lupton

Izdavač: Mozaik knjiga, 2016.
[eng. The quality of silence]


Romanom 'Sestra' Rosamund Lupton za mene je postavila vrlo visoku ljestvicu očekivanja od svojih idućih romana, budući da me spomenuti roman baš oduševio. Njen idući roman koji sam pročitala, 'Poslije svega', ta je očekivanja samo još povisio, jer mi je bio jednako dobar kao prethodni. S nestrpljenjem sam, stoga, iščekivala njen treći roman, jer sam sad već vjerovala da me ništa što napiše ne može razočarati. I nije.

Radnja ovog romana smještena je u surovu ledenu klimu Aljaske zimi, u kojoj jedna žena i jedna djevojčica pokušavaju pronaći svog nestalog supruga, odnosno oca, kojeg policija smatra poginulim u požaru u kojem je uništeno čitavo selo u kojem je boravio, kao i svi njegovi stanovnici. No Yasmin i Ruby uvjerene su da je on još uvijek živ i da se nalazi negdje u toj divljini, sam i prepušten sebi, tisućama milja daleko od prvih naznaka civilizacije. A, uvidjevši da policija neće biti ta koja će ga nastaviti tražiti, njih se dvije na taj pothvat odlučuju same. No, aljaška divljina i ledom okovane ceste nisu mjesto na kojem se ni oni vrlo iskusni vole zadržavati, a kamoli tek dvije žene, koje se sve opasnosti koje ta divljina sa sobom nosi tek spremaju prvi put upoznati. A da stvar bude gora, čini se da divljina nije jedina opasnost koja im leži na putu, već je tu i netko još opasniji...

Ukoliko ste ikada gledali neki od dokumentaraca koji se bave ledom okovanim cestama po kojima zimi moraju prelaziti vozači kamiona na krajnjem sjeveru Aljaske i Kanade, tada ste iz prve ruke mogli vidjeti kakve sve opasnosti vožnja u takvim uvjetima sa sobom nosi. Zamislite kamion težak preko 40 tona, kako oprezno prelazi preko smrznute rijeke, na kojoj bi led mogao svaki čas popustiti, ili taj isti kamion kako velikom brzinom grabi duž ledom okovane ceste, okružene neprobojnim mrakom i dubokim provalijama sa svake strane, na kojoj je svaka pogreška korak ravno u smrt. Jezivo, zar ne?

Sad dodajte tome još i činjenicu da je cijelo vrijeme noć i da je svuda oko vas samo snijeg, led i tišina, a od najbližeg sela ili grada dijele vas stotine i stotine kilometara ničega osim pustoši, olujnog vjetra i temperatura debelo ispod ništice. Još jezivije, zar ne?

A sad zamislite i da vas u svoj toj pustoši, hladnoći i tišini netko slijedi. Netko tko vas želi ubiti, a čak i da postoji netko kome se možete obratiti za pomoć, taj netko do vas nema nikakvog načina da stigne na vrijeme. Vrlo jezivo!

Upravo je takva atmosfera ovog romana - jeziva. Od prve do zadnje stranice, jednom kad zajedno s Yasmin i Ruby stupite u tu ledenu pustoš kroz koju se one moraju probiti da bi došle do svog supruga, odnosno oca, osjećaj jeze i napetosti vas ne napušta. Dok čitate, imate osjećaj kao da ste i sami tamo, u tom mraku i tišini, i da možete čuti svaki, pa i najmanji zvuk, uključujući lupanje vlastitog srca.

Ruby, za razliku od većine nas, sve te zvukove u toj silnoj tišini ne može čuti, jer je gluha. Dodatna zanimljivost u ovom romanu mi je bila otkrivanje Rubynog svijeta tišine, u kojem tišina vlada cijelo vrijeme, svaki dan. Zanimljivo mi je bilo vidjeti načine na koji Ruby osjeća zvukove, načine na koje ih vidi. U tom smislu, ovaj roman podiže svijest općenito o životu gluhih osoba i problemima s kojima se one u svakodnevnom životu susreću, čime je kod mene zaradio dodatni plus.

Ono o čemu još progovara ovaj roman, o čemu podiže svijest, a za što mislim da jako bitno da se o to me više govori je problem frakiranja radi dobivanja nafte i plina. Rosamund Lupton je možda ovdje izmislila fiktivni problem koji je nastao zbog ugrožavanja jednog krhkog ekološkog sustava radi eksploatacije njegovih prirodnih resursa, ali taj fiktivni problem svejedno ukazuje i na stvarne opasnosti koje hidrauličko frakiranje sa sobom nosi, a koji se i prečesto metu pod tepih.

'U tišini' je genijalan roman kojeg ćete pročitati doslovno u jednom dahu, a uz to što je to sjajan, uzbudljiv i napet triler, on će vas upoznati i s nevjerojatnim prirodnim ljepotama Aljaske i tajnama koje leže ispod njenog ledenog prekrivača. Doista sjajan roman, sjajne spisateljice čiji romani me ne prestaju oduševljavati. Jedva čekam njen sljedeći, a vama preporučam da ju, ako već niste, obavezno što prije upoznate preko njenih knjiga. Nećete požaliti.