utorak, 26. studenoga 2019.

ČUVAJ SE PROŠLOSTI, Joy Ellis

Izdavač: Sonatina, 2019.
1. knjiga o policijskom inspektoru Mattu Ballardu 
[eng. Beware the past]
Prijevod: Drago Štajduhar



U policijskom poslu, nezavršeni slučajevi imaju tendenciju proganjati detektive koji su na njima radili. Pogotovo ako se radilo o slučaju stravičnih zločina, počinjenih nad jedanaestogodišnjim dječacima, koji već godinama proganja detektiva Mata Ballarda.

25 godina nakon što je, kao mladi policajac, radio na slučaju brutalnih ubojstava dječaka, u Gibbet Fenu, području na kojem su se dogodila ranija ubojstva, dogodi se još jedno. Po svemu sudeći, isti modus operandi. Ali, ubojica iz Gibbet Fena, odnosno osoba osumnjičena za ta davna ubojstva, također je odavno mrtva. A i ubojstva su bila prestala nakon toga. Je li moguće da je pravi ubojica zapravo cijelo ovo vrijeme živ i samo je uzeo 25-godišnju pauzu?

Matt Ballard morat će otkriti. A da stvar bude gora, čini se da ubojica ovaj put ne cilja samo svoje jedanaestogodišnje žrtve, već da se okomio i na Matta.

Roman Joy Ellis pravi je punokrvni britanski krimić, iako malo jeziviji no što smo kod takvih krimića navikli. U biti, on savršeno spaja onu mračnu atmosferu na kakvu smo navikli kod skandinavskih trilera s mjestom radnje i načinom rješavanja slučaja koje nalazimo u najboljim britanskim krimićima. Best of both worlds, rekla bih.

Priča je zagonetna, u dijelovima jeziva, intrigantna i zanimljiva. Tim istražitelja na čelu s Mattom Ballardom tim je zanimljivih i simpatičnih likova koji čine sjajan tim, unatoč tome što jedni drugima ne otkrivaju baš previše o svom privatnom životu. A sam Matt mi se, kao centralni lik, izrazito svidio. On je policajac s dugim i uspješnim stažem u službi, koji već razmišlja o mirovini. Neriješeni slučaj iz prošlosti još uvijek ga muči, i iako planira posvetiti mu se nakon umirovljenja, njegovo nenadano izranjanje na površinu nakon svih tih godina neugodno ga iznenadi i otvori neke stare rane i sjećanja, koja će biti prisiljen iznova otvarati i po njima kopati. S cijelim tim stresom i ranama iz prošlosti Matt se doista sjajno nosi, ne skrivajući koliko mu to ponekad teško pada. Ali, koliko god teško bilo, odlučan je slučaj ovaj put istjerati do kraja - što god se dogodilo.

A upravo to je najbolji dio ovog romana - iznenađenje koje otkrivanje pozadine ovog slučaja donosi, a koje će cijeli slučaj potpuno izokrenuti, izvrnuti ga naglavce. Neću vam lagati, pogodila sam o čemu se radi, ali do trenutka u kojem sam uspjela pogoditi, priča mi je bila vrlo neizvjesna. A čak je i poslije bilo nekoliko iznenađenja i neočekivanih obrata situacije, kao i vrlo, vrlo, napetih trenutaka.

Močvarno područje Gibbet Fena, zabačena mjesta do kojih je teško doći, duhovi prošlosti, neriješena ubojstva, sve to doprinosi atmosferičnosti ovog romana, koju ćete upijati dok ga čitate. Dodajte tome jako dobru i veoma zagonetnu priču, i dobit ćete sjajan triler. Dobra je vijest i da je ovaj roman tek prvi u serijalu o Mattu Ballardu, što znači da ćemo se još imati prilike s njime družiti. Veselim se unaprijed!

___________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2OPx9Ox