ponedjeljak, 4. studenoga 2019.

ŽRTVA BEZ LICA, Stefan Ahnhem

Izdavač: Znanje, 2019.
1. roman o Fabianu Risku
[šved. Offer utan ansikte]
Prijevod: Lidija Lebinec, Božica Lebinec 
 
 
Nazvati knjigu od 500+ stranica pravim 'page turnerom' možda zvuči paradoksalno, ali kad se radi o ovom romanu, to je doista tako. Prvi roman u serijalu o policijskom istražitelju Fabianu Risku te ujedno i roman prvijenac švedskog pisca Stefana Ahnhema, prava je poslastica za ljubitelje kriminalističkih trilera.

Radnja se odvija dijelom u Švedskoj, dijelom u Danskoj, što me neizbježno podsjetilo na sjajnu švedsko-dansku TV seriju 'Most', a, bome, ovaj je roman jednako napet i uzbudljiv baš kao i ta serija.

U fokusu radnje je policijski istražitelj Fabian Risk, koji se nakon nagomilanih problema na poslu i kod kuće, vraća iz Stockholma u rodni Helsingborg, u nadi da će ondje pronaći novi početak za sebe i svoju obitelj. No, već prvog dana povratka Fabiana dočekaju loše vijesti: netko je, naime, hladnokrvno ubio jednog njegovog školskog kolegu, odrezavši mu pritom obje šake, a, po svemu sudeći, postoji opasnost da će isti ubojica nastaviti ciljati i ostatak Fabianovog razreda.

Uvučen u istragu u kojoj igra ulogu i policajca i potencijalne žrtve, Fabian je možda upravo onaj dodatni plus koji njegovom timu treba da zaustavi onoga tko stoji iza sve gnjusnijih i zlokobnijih zločina. A da bi to učinio, Fabian će morati zaroniti duboko u prošlost i prisjetiti se svojih školskih trenutaka, koji sa sobom nose i ne tako ugodna sjećanja.

Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba, zar ne? Pa, kako za koga.

Brz, napet i uzbudljiv, ovaj triler ona je vrsta romana u kojem 500 i više stranica samo prohuja pred vašim očima dok ih čitate. Svaki trag nosi nova pitanja, svaki odgovor dovodi do novog otkrića, a vi kao čitatelj naprosto ih morate sve otkriti čim prije. Atmosfera je mračna i iz sata u sat postaje sve mračnija, zločini sve gori i nepredvidiviji, a ubojica je neprestano korak ispred svojih progonitelja. No, tim istražitelja na čelu s Riskom ne odustaje tako lako. A kao tim, sjajni su.

Ovaj roman postavlja neka vrlo zanimljiva pitanja, koja se tiču nasilja među vršnjacima. Pri tome, ovdje u fokus ne dolazi samo fizičko nasilje, već i ono verbalno, pa i ono neizravno, koje djeca nanose jedna drugima nedjelovanjem, okretanjem glave na drugu stranu, ignoriranjem. Je li bolje biti žrtva ili netko koga se uopće ne primjećuje? Koliko boli biti nevidljiv? Odgovori na ova pitanja bi vas mogli iznenaditi.

Ovaj roman smjestio se visoko na mojoj ljestvici odličnih trilera koje sam pročitala ove godine, a i općenito. Stefana Ahnhema i njegovog Fabiana Riska svakako ću nastaviti pratiti. Čini mi se da će tu biti još puno, puno odličnih romana pred nama. 
 
____________________________
 
Kako do knjige: http://bit.ly/2pDTqWI