ponedjeljak, 25. studenoga 2019.

HALJINA, Sophie Nicholls

Izdavač: Mozaik knjiga, 2019.
1. knjiga serijala Svakodnevna magija 
[eng. Everyday magic #1 - The Dress
Prijevod: Aleksandra Barlović

 
"Priča koju ću vam ispripovijedati nije osobito jednostavna. Obuhvaća zamršene šavove i skrivena kopčanja. Ima duboke džepove i flizelin koji baš ne sjeda dobro. Prilagodit ću je vama, kako me mama poučila, povlačeći neposlušne konce što laganije mogu."

Priča počinje dolaskom Fabie Moreno i njene kćeri Elle u kišni i pomalo sumorni engleski gradić York. Majka i kći ovdje su naumile pronaći novi početak. Dok je Ella povučena, tiha i uvijek u crnom, njena je majka pravo blještavilo boja i uzoraka, koje plijeni pažnju gdje god se nađe. Dvije žene ubrzo zainteresiraju stanovnike Yorka, i dok se većina s njima sprijatelji i poželi im dobrodošlicu, neki ih promatraju s neskrivenim prezirom.

Fabia uskoro otvori prodavaonicu vintage odjeće, koju sama dorađuje. Ta je odjeća poput same Fabie, skladna i puna boja, svaki komad poseban i drugačiji. Svaki komad vrlo brzo pronađe pravu osobu kojoj naprosto savršeno stoji, a žene u Yorku ubrzo polude za Fabijinim malim dućanom. U čemu je tajna Fabijine odjeće? Možda u riječima koje potajno ušiva u rubove i na skrivena mjesta, riječi koje će osobi koja će nositi tu odjeću pomoći da se osjeća samopouzdano i dobro u svojoj koži.

No, malo magije ušivene koncem nije jedino što Fabia čuva skrivenim od pogleda. Neke tajne nosi duboko u sebi, i nada se da ih nikada neće morati otkriti, pogotovo Elli.

Mnogi će ovu neodoljivu priču odmah usporediti s 'Čokoladom' Joanne Harris - i neće biti u krivu. Ulogu čokoladnih slastica ovdje imaju vintage haljine i modni dodaci, koji, umjesto nepca, više podražuju oči, ali je unatoč tome svaki zalogaj ove priče jednako ukusan.

Sophie Nicholls ovim je romanom započela serijal jednostavno nazvan 'svakodnevna magija', a taj naziv ovu priču upravo savršeno opisuje. Možda je baš magija ono što Fabijinoj odjeći daje tu neku posebnu notu, a opet, možda je magično jednostavno to što je Fabia izrađuje s ljubavlju, elegancijom i strašću za onim što radi. Kako god bilo, rezultat je savršen. Ono što je također magično je atmosfera u ovom romanu, dašak melankolije, natruha tajnovitosti, onaj osjećaj da zrak oko tebe pucketa dok čitaš. I nije toliko stvar u tome što se događa, već načinu na koji su ta događanja opisana.

A ispod svih tih slojeva priče o lijepim haljinama, maštovitim pričama koje uključuju krzno selkieja i riječne žene, skriva se i priča o životu imigranata u stranoj zemlji - životu u neprestanom strahu od neprihvaćanja i neprijateljstva od strane ljudi koji te gledaju kao stranca i misle da o tebi sve znaju znajući samo komadić priče o tvom narodu i njegovoj prošlosti. I uvijek je to neki ružni komadić. Ova aktualna i ozbiljna tema ušivena je u ovu priču baš kao skriveni porub na nekoj od Fabijinih haljina, ili dodatni sloj podsuknje.

Ovo je magična priča učahurena u šuškave lepršave materijale vintage mode. Kao i komadi odjeće koji kroz nju prolaze, i sama je priča nekako vintage: jedinstvena, bezvremenska, poput onog najdražeg pulovera kojeg izvlačimo iz ormara samo u posebnim prilikama, kada se želimo osjećati ugodno, ili posebno, ili nostalgično. I svaki put nam savršeno pristaje. Takva je ova priča. Isprobajte ju.
 
_______________________________
 
Kako do knjige: http://bit.ly/2KPnc23