utorak, 5. studenoga 2019.

LJUBAVNO POSREDOVANJE ZA POČETNIKE, Maddie Dawson

Izdavač: Mozaik knjiga, 2019.
[eng. Matchmaking for beginners]
Prijevod: Aleksandra Barlović 

 
Što sam očekivala od ove knjige? Pa, prilično dobar romantični chick-lit. Možda nešto a la 'Vrag nosi Pradu', ili nešto nalik romanima Emily Giffin ili Lise Jewell. I iako volim sve ove romane i autorice romana, ovaj konkretni roman doživjela sam kao nešto više. Da, romantičan je, zabavan, duhovit i prpošan baš poput svakog dobrog chick-lita, ali ima i to nešto magično u sebi, što me podsjetilo na romane Alice Hoffman ili Joanne Harris.

Priča prati dvije žene - Marnie i Blix - u različitim stadijima života, koje posjeduju jednu zajedničku osobinu: obje mogu vidjeti ono nešto u ljudima i skužiti kojih dvoje ljudi si savršeno odgovaraju. Match-making utjelovljen u osobi.

Blix je ono što bi njena obitelj nazvala crnom ovcom u obitelji: čudakinja koju nitko ne shvaća ozbiljno. Dobro je učinila što se odselila u Brooklyn i vodila svoj život onako kako ona želi, jer, da se njenu obitelj pitalo, to ne bi tako išlo. Zato ih Blix ni ne voli baš previše. Pojavi se tek tu i tamo na nekim važnijim obiteljskim okupljanjima, većinom reda radi. No, na jednom takvom okupljanju Blix upozna Marnie, zaručnicu svog nećaka, i Marnie joj se odmah svidi. A Blix u njoj odmah uoči i još nešto - nešto zbog čega joj je slična i zbog čega joj se osjeti bliskom.

Blix, naime, od obitelji skriva činjenicu da bi mogla uskoro umrijeti, ali, upoznavši Marnie, zna točno što će učiniti sa svojom ostavštinom.

Marnien ljubavni mjehurić sreće dugo je rastao, da bi se onda odjednom, samo tako, raspuknuo. Razočarana, Marnie besciljno tumara vlastitim životom pokušavajući ga ponovno osoviti na noge. I kad konačno pomisli da je u tome uspjela, saznaje da joj je teta bivšeg zaručnika ostavila svoju kuću u Brooklynu - zajedno s nekim nekonvencionalnim uputama koje uz to nasljedstvo idu. Budući da joj se Blix zbilja svidjela u ona dva navrata u kojima je imala priliku s njom se družiti, Marnie odluči ispoštovati Blixine odredbe, ne znajući da će joj to što će učiniti još jednom preokrenuti život naglavce - ali i nabolje. Samo će joj trebati neko vrijeme da to shvati.

Beskrajno sam se zabavila čitajući ovaj roman, koji me raspoložio svojom duhovitošću, neobičnošću i optimizmom. A onaj dašak magičnosti, kojim je prožet, kao i šarolik splet živopisnih likova koji ga nastanjuju, učinio ga je neodoljivo šarmantnim.

Ovaj roman donosi nam različite životne priče svojih likova (i to ne samo Blix i Marnie), koje su ponekad sretne, ponekad tužne, a ponekad i jedno i drugo. Zabavan je i doista duhovit, kada to treba biti, ali zna biti i ozbiljan. No, njegov optimizam je ono što obara s nogu, posebno Blixina optimistična priroda i neoboriva vjera da će sve ispasti onako kako treba samo zato jer je to jednostavno tako.

Što se tiče romantičnog dijela romana, i on mi se svidio. Marnieno tumaranje iz veze u vezu da bi ostvarila neki sebi nametnuti cilj not so much, ali kad zbrojim sve njene loše i dobre trenutke, ovih dobrih ipak je više. :) A način na koji ovaj roman završi je idealan, baš kakav i treba biti.

Optimističan, zabavan, romantičan, šarmantan, opuštajuć - ovaj je roman taman ono što vam treba ako se osjećate nekako neraspoloženo. On je feelgood roman, sjajan za podizanje raspoloženja. Ako ste u potrazi za jednim takvim mood-boosterom, posegnite za ovim.

______________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2NhTSD2